Društvo

Otvorena kovid bolnica u Batajnici! BRNABIĆ: Za ČETIRI MESECA uradili smo nešto što ranije nismo mogli za 40 godina! Bolnica stiže u trenutku kada je najpotrebnija

Nova kovid bolnica u Batajnici dolazi u pravom trenutku za Srbiju jer će rasteretiti zdravstveni sistem, pomoći zdravstvenim radnicima i spasiti živote, rekla je danas na njenom otvaranju premijerka Srbije Ana Brnabić.

Zdravstveni sistem Srbije od ovog jutra ima novu ustanovu – namenski i u najkraćem roku podignutu, kovid bolnicu u Batajnici kapaciteta gotovo hiljadu bolničkih ležajeva. Otvaranju ove kovid bolnice prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, a sa njom su bili i direktorka ove ustanove Tatjana Adžić Vukičević, i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Doktorka Adžić Ističe da nije ni mogla da će da pretpostavi da će u svom radnom veku da se susretne sa ovakvom epidemijom i dodaje da je uz nju veliki broj lekara i pomoćnih radnika koji će dati sve od sebe da pomognu svim sugrađanima.

 „Potrebno je da ceo sistem počne da radi, ali daću prva svom maksimum, kao i svi članovi mog tima da se se što pre pobedi ova epidemija“, rekla je dr Vukičević.

Ministar Lončar je rekao da je izuzetno ponosan što Srbija dobija kovid bolnicu, kada, kako kaže, i mnogo bogatije zemlje moraju da šelju pacijente u druge države.

„Nije mi jasno, da, kada smo u sred leta svi pokušali da se opustimo i nadamo se da će ovo proći, Vučić odlučuje da se grade kovid bolnice. Danas, kada imamo problem sa mestima za intenzivnu negu, pokazalo se da je ovo od neprocenjivog značaja kako za nas, tako za ceo region“, rekao je Lončar i dodao da će samo u ovoj bolnici moći da bude 250 pacijenata. „Potrebno je da ceo sistem počne da radi, ali daću prva svom maksimum, kao i svi članovi mog tima da se se što pre pobedi ova epidemija“, rekla je dr Vukičević.

Ministar Lončar je rekao da je izuzetno ponosan što Srbija dobija kovid bolnicu, kada, kako kaže, i mnogo bogatije zemlje moraju da šelju pacijente u druge države.

„Nije mi jasno, da, kada smo u sred leta svi pokušali da se opustimo i nadamo se da će ovo proći, Vučić odlučuje da se grade kovid bolnice. Danas, kada imamo problem sa mestima za intenzivnu negu, pokazalo se da je ovo od neprocenjivog značaja kako za nas, tako za ceo region“, rekao je Lončar i dodao da će samo u ovoj bolnici moći da bude 250 pacijenata. Ističe da je tako došlo do ove bolnice, i dodaje da za jednog ministra zdravlja nema bitnije stvari od otvaranja bolnica i toga da ljudi osećaju sigurnost.

„Sve ove bolnice ne mogu da rade bez ljudi, svih koji su neophodni za ovaj proces rada. Zahvaljujem se lekarima i svima koji rade u bolnicama, jer zahvaljujući njima možemo da radimo i dalje. Najviše u regionu primamo pacijenata na bolničko lečenje, a takođe u celoj zemlji se pacijenti leče isto i poštuju se isti protokoli“, rekao je Lončar.

Dodao je da će svi zdravstveni radnici biti maksimalno zaštićeni, dodaje da jedinstvo nikada nije bilo bitnije, kao i da su pokazali da umeju i da će uraditi sve što je do njih uz pomoć države i vlade.

Brnabić je istakla da je ovo istorijski dan u svakom smislu.

„Uradili smo za četiri meseca što nije urađeno za 40 godina. Otvaramo novu, prelepu bolnicu, i u poređenju sa najvećim brojem naših bolnica, ova bolnica jeste svemirski brod. Dobijamo je u najtežem mogućem trenutku, kada već danima imamo ogroman broj novozaraženih“, rekla je Brnabić. Kako kaže, dobijamo je u trenutku kada nam je najpotrebnija, i ističe da je dobro da je Vučić čovek sa vizijom koji je u avgustu odlučio da se počne sa izgradnjom ovih objekata.

„On je rekao da moramo da imamo dve bolnice. Verovao je takođe, jedini verovatno, da možemo da izgradimo čak dve bolnice za četiri meseca. Srbija će iz svega ovoga izaći jača nego što je bila. Kao i zdravstveni sistem, koji će izaći mnogo jači, sa više bolnica i novom opremom. Takođe, sa novim znanjem i sa novim ljudima“, rekla je Brnabić.

Ona se još jednom zahvalila svim zdravstvenim radnicima.

Dodaje da ćemo izaći sa nešto većim platama za zdravstvene radnike, ali i sa još boljim saznanjem koliko nam je zdravstvo potrebno, kao i sa, dodaje, novom energijom koliko nam je zdravstvo potrebno.

„Garantujem svima i da ćemo pobediti i da ćemo izaći jači. Nastavićemo da se borimo i nećemo odustati. Svaki dan je težak za sebe, ali nećemo odustati. „, rekla je Brnabić.

Kako kaže, u decembru će biti postavljanja jkamena temeljaca za nove fabrike, i dodaje da smo pokazali koliko Srbija može, i koliko će tek biti jača u narednim godinama.pink.rs

Categories: Društvo

Leave a Reply