Društvo

Trampov žestok napad na vlasnike društvenih mreža: Stopira vojni budžet

Američki predsednik Donald Trump obavezao se da će staviti veto na Zakon o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA), kojim se utvrđuje vojni budžet za 2021. godinu, ukoliko ne bude ukinuta mera koja štiti kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže od odgovornosti za korisnički sadržaj.

Tramp traži da se eliminiše pretnja nacionalnoj bezbednosti na društvenim mrežama, obećavajući da će staviti veto na vojni budžet ukoliko odredba kojom su društveni mediji zaštićeni od odgovornosti ne bude ukinuta.

Predsednik je na Tviteru objavio seriju objava u kojima ukazuje da paragraf 230. Zakona o komunikacijama koji štiti društvene medije od tužbi predstavlja „ozbiljnu pretnju“ američkoj nacionalnoj bezbednosti i integritetu izbora.

Section 230, which is a liability shielding gift from the U.S. to “Big Tech” (the only companies in America that have it – corporate welfare!), is a serious threat to our National Security & Election Integrity. Our Country can never be safe & secure if we allow it to stand…..

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 2, 2020

​Naša zemlja nikada ne može biti sigurna ako dozvolimo da se stvari ne menjaju.

„Zato je vrlo opasno i nepravedno ako paragraf 230 kojim se omogućava privilegovana pozicija društvenih mreža ne bude u potpunosti ukinut.

Tramp je i pre izbora više puta ukazivao da je paragraf 230. pomenutog zakona veoma problematičan i da otvara put cenzuri i pristrasnosti i pozivao zakonodavce da izmene ili ukinu odredbu.

On traži da platforme društvenih mreža budu odgovorne kao „izdavači“ korisničkog sadržaja, a ne da im je odredbom omogućena zaštita od tužbi. 

Iako je predsednik u maju potpisao izvršnu uredbu kojom se pokušava ukinuti zaštita kompanija društvenih mreža, direktiva zapravo nije ukinula sporni paragraf 230, već je samo sadržavala poziv Saveznoj komisiji za komunikacije da „razjasni“ značenje odredbe.

Kompanije kao što su Tviter i Fejsbuk zaštićene su od zakonske odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici, u okviru paragrafa 230 zakona o komunikacijama iz 1996. godine, zato što se smatraju „platformama“ a ne „izdavačima“ koji mogu da budu tuženi za sadržaj. Sputniknews.com

Categories: Društvo

Leave a Reply