Društvo

POGLEDAJTE: I to je moguće

Kada bi vam neko rekao da je na izborima na jednom biračkom mestu od 240 glasača baš svako od njih glasao za istu stranku, šta biste pomislili?

Verujem da bi ogromna većina ljudi pomislila da tu nešto nije u redu. Razlika je samo u tome što bi neki pomislili da je očito reč o nameštaljci, neki da je u pitanju jednoumlje, neki da je puštena lažna vest na neki sajtic… A verujem da ima i onih koji bi rekli da je i to normalna stvar.

Samo, ovo iz podnaslova nije pretpostavka, nagađanje. Ovo se stvarno desilo na nedavno održanim izborima u BiH u selu Bok, opstina Orašje. I šta sad? Ništa. Čini se da će sve ostati tako kako jest. Ali neki će i dalje razmišljati o tom fenomenalnom rezultatu.

Recimo da je rezultat namešten. Znamo da nije nikakva novost da se izbori nameštaju, bar tu smo majstori. Ali zar majstori nameštanja ne bi to „stručnije“ uradili? Zar ne bi dali bar malu šansu i protivnicima, jer u igri je bilo još šest stranaka? Ne bi li bilo suviše prozirno namestiti rezultat takav da se iz njega vidi kako su i protivkandidati glasali ne za sebe, nego za svoje protivnike? Zar ne bi oni koji nameštaju pomislili da bi ih to moglo razotkriti i da tako mogu izgubiti ugled? Kada se tako razmišlja, onda se zaključi kako je nemoguće da je u pitanju nameštaljka.

Ali tada treba prihvatiti da su svi glasači glasali za samo jednu stranku. Hm?! To bi i nekako moglo proći, mada dosta nategnuto, kad bi na listi bila samo jedna stranka. Ali bilo ih je još šest. Da su imale po samo jednoga kandidata, teško bi bilo poverovati da bar oni ne bi glasali za sebe, a podržali bi ih bar i njihovi bračni drugovi, roditelji, možda i još poneko? Baš je teško poverovati da se niko od navedenih nije odlučio dati glas nekome od šest drugih stranaka. Po toj logici, i ova varijanta je nemoguća.

Ako ni jedna od ovih varijanti nije prihvatljiva, koja je onda treća mogućnost? To je teško dokučiti. Da ipak nije po sredi namještanje? Možda oni koji su to činili upravo takvim drastičnim nameštanjem žele pokazati svoju moć? Žele pokazati da mogu činiti šta hoće, na očigled svih, bez pardona, a da im niko ništa ne može? Ili je u igri toliko licemjerje da su svi iz drugih stranaka, možda kupljeni, da su glasali i protiv samih sebe? Pristali su da se pokaže kako svi isto misle, a zna se da tamo gde svi misle isto – ne misli niko.

Bilo kako da je, jasno je da su u ovom slučaju birači dobili vlast kakvu zaslužuju. Ne samo zbog zvaničnih rezultata izbora, nego i zbog izostanka reakcije nakon njih. I jasno je zašto smo tu gde smo. A šta, posle svega, reći za izbore u Amerci? zvor-foto: Ivo Kobaš, logicno, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply