Društvo

ZANIMLJIVOST: Ovih objekata nema na google mapi

Uz Google Maps možete na tabletu, mobitelu ili kompjuteru prilično tačno i precizno stići na odredište na koje ste krenuli, ma gdje bili u svetu. Ipak, postoje neke lokacije i mesta koje ni Google Maps ne sme prikazati, a za to postoje različiti razlozi. Pojedine zemlje su imale eksplicitne zahteve za Google Maps kako bi se određne lokacije u na njihovom tlu “retuširale”. Uglavnom je reč o vojnim objektima i nuklearnim elektranama. Neka mesta su iz neobjašnjivih razloga takođe “nepristupačna” na Google Mapsu. Travelbook.de izdvojio je deset lokacija koje ne možete pronaći kristeći popularnu Googleovu aplikaciju.

Prva na listi “tajnih” lokacija je CEA Marcoule u Francuskoj, mesto koje se nalazi 30ak kilometara severno od Avignona, koja predstavalja ogranak Ureda za atomsku i alternativnu energiju.

I jedan veći deo Farski Ostrva je “siva zona” na Google Mapsu, gde je ispikseliziran, a pravi razlog za ovakav potez za sada je Googleova tajna.

Svakako tu je i misterizona “Area 51” mesto koje se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama (Nevada), a za koje su vezane brojne priče o vanzemaljcima i neidentifikovanim letećim objektima.

Vojni aerodrom Samjiyon u Severnoj Koreji još je jedna lokacija kojoj korisnici Google Mapsa ne mogu u pristupiti jer je korišten sivi filter zbog kojeg je snimak nešto mutniji.

Izrael se vidi na Google Mapsu, no slika nije jasna i dosta je ispikselzirana.

Još jedna zabranjena lokacija nalazi se na tlu Francuske u blizini mesta Rosnay. Reč je o odašiljaču dugih valova kojim upravlja francuska mornarica. Očigledno ga ne biste trebali prepoznati. U svakom slučaju, ovo je mesto na Google mapama prikazano samo vrlo zamućeno i teško je prepoznatljivo. Dugovalni odašiljači često se koriste za slanje naredbi podmornicama.

 Ovde Google Maps izgleda gotovo poput impresionističkog remek-dela – jer je škotsko ostrvo zamagljeno. To je možda zato što su hemijske bombe testirane na ostrvu Gruinard tokom Drugog svetskog rata. Britansku vojsku stoga verovatno zanima činjenica da ne mogu svi odmah videti kako danas izgleda ostrvo .

Područje španskog grada Cartagene, tačnije u lokalnom okrugu Los Dolores, u potpunosti je učinjeno neprepoznatljivim. Prema izvještaju Business Insidera, o području zvanom Helipuerto de Cartagena ne zna se mnogo. Tajanstveno! Ako pogledate mesto s Google Street Viewom, vidite samo prazna polja iza jedne ograde.

Otoka San Blas ima dovoljno za svaki dan u godini, 365 otoka pripada arhipelagu, ali većina njih je samo zamagljena na Googleovim mapama. U sredini arhipelaga možete videti crnu traku, sve je s leve strane oštro, sve s desne strane je jako pikselizirano. Zbog jasnih rubova i očiglednih razlika u kvaliteti, to bi također mogla biti satelitska greška.

Google Maps prikazuje nuklearni pogon Marcoule na jugu Francuske u vrlo lošoj rezoluciji i stoga teško prepoznatljiv. Nuklearna elektrana je ukinuta od 1984. godine, a elektrana se i dalje koristi za preradu goriva i istraživanja. Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply