Društvo

Indija proizvodi 100 miliona doza ruske vakcine „Sputnjik V“

Ruski fond za direktne investicije i indijska farmaceutska kompanija „Hetero“ postigli su dogovor o proizvodnji više od 100 miliona doza prve registrovane vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“.

Prema riječima direktora ruskog Fonda Kirila Dmitrijeva, pokretanje proizvodnje ruske vakcine u Indiji očekuje se početkom 2021. godine.

„`Sputnjik V` bi trebalo da postane sastavni dio svih nacionalnih vakcina zemalja svijeta koje žele da se zaštite od virusa korona. Zahvaljujući indijskoj kompaniji drastično ćemo uvećati proizvodni kapacitet vakcine, što će omogućiti Indiji da dobije efikasnu preparat tokom pandemije“, rekao je on.

Podsjetio je i da je prema poslednjim analizama u okviru kliničkih ispitivanja potvrđeno da je efikasnost vakcine „Sputnjik V“ 91,4 odsto nakon 28 dana od uzimanja, a 95 procenata nakon 42 dana.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Categories: Društvo

Leave a Reply