Društvo

Trump pomilovao bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost, generala Michel Flynna, uoči Dana zahvalnosti

Američki predsednik Donald Trump izdao je potpuno pomilovanje za svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Michael Flynna, koji je smenjen u federalnoj istrazi koja je razmatrala diskreditovane tvrdnje o „tajnoj zavjeri Trumpa i Rusije“.

„Velika mi je čast da objavim da je generalu Michael T. Flynnu odobreno potpuno pomilovanje“, rekao je Trump u tvitu u sredu uveče.

„Čestitam Flynnu i njegovoj divnoj porodici, znam da ćete sada imati zaista fantastičan Dan zahvalnosti!“

Taj potez usledio je posle izveštaja u utorak uveče da se o pomilovanju Flynna razgovaralo u Bijeloj kući, kao i raširenih špekulacija da će predsednik okončati četverogodišnju pravnu bitku penzionisanog generala.

Iako je DOJ od tada naložio da se Flynnov slučaj zatvori – tvrdeći da FBI nije imao osnova za istragu i efikasno ga je uhvatio u zamku krivokletstva – njegove pravne poteškoće su se nastavile, a američki okružni sudija Emmet Sullivan odbio je da odbaci optužbe. Savezni Apelacioni sud je kasnije presudio u korist sudije, vraćajući slučaj nazad na razmatranje Sullivanu. Pomilovanje u sredu, međutim, okončaće taj postupak i izuzeće osuđujuću presudu za zločin iz Flynnovog dosijea.

Flynn je drugi Trumpov pouzdanik kome je odobreno pomilovanje, s tim što je predsednik u julu smanjio i kaznu savetnika za kampanju Rogera Stonea, nakon što je optužen sa sedam tačaka optužnice, uključujući neovlašten uticaj na svedoke i laganje istražitelja koji rade na saveznoj istrazi o Trump-Rusija tajnom dogovoru. Ta istraga, koju je vodio specijalni savetnik Robert Mueller, na kraju nije uspela da otkrije dokaz bilo kakve zavere sa Moskvom radi mešanja u trku 2016. godine, ali je ipak rezultirala serijom nepovezanih optužbi za nekoliko članova Trumpovog tima.

Flynn se izjasnio krivim 2017. godine zbog obmanjivanja FBI u vezi sa njegovim razgovorima sa ruskim diplomatom nakon Trumpove pobede 2016. godine, pri čemu je njegov slučaj postao čvrsto povezan sa narativom Trump i Rusija, koji su prigrabili predsednikovi rivali.S.Filipovic logicno, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply