Društvo

Za sada bez vanredne situacije u Leskovcu

Iako se epidemiološka situacija u Leskovcu ocenjuje kao nepovoljna sa tendencijom pogoršanja, prema proceni Zavoda za javno zdravlje  broj obolelih u odnosu na broj stanovnika i dalje nije alarmantan, zbog toga na današnjoj sednici gradskog Štaba, vanredna situacije ipak nije proglašena. Doneta je odluka o pojačanoj kontroli i  rigoroznijem pridržavanju propisanih mera od strane Vlade Republike Srbije.

Broj obolelih i hospitalizovanih na nivou grada raste. Za poslednjih 7 dana  registorovano je 213 nova slučajeva, dok je u Kovid bolnici na lečenju 81 lice.

„Najveći broj novih pacijenata je među radno aktivnim stanovništvom, zbog čega se nameće zaključak da je pridržavanje propisanih mera ključno za suzbijanje širenja zaraze u kolektivima – ističe Aleksandra Nikolić, direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Situacija u školama za sada je pod kontrolom. Reigstrovan je mali broj obolelih i  nema uslova za prelazak na onlajan nastavu, iako tu  odluku donosi nadležno ministarstvo naglašava Marina Ilić, načelnica Školske uprave za Jablnanički i Pčinjski okrug.

Iako se Leskovac ne nalazi među 10  gradova sa najvećim brojem novozaraženih, povećani broj testiranja uslovio je da Vojska Srbije počne sa postavljanjnem šatora ispred kovid ambulanti.

Na poslednjoj sednici Štaba za vanredne situacije naglašeno je da će rad svih inspeksijckih službi u narednom periodu biti pojačan.

Kako je istakao direktor Opšte bolnice u Leskovcu dr Nebojša Dimitrijević Kovid bolnica u našem gradu od danas će postati respiratorni centar . On je dodao da će to omogućiti da najteži bolesnici , zbog prepunih kapaciteta Kliničkog centra u Nišu budu smešteni ovde. Ovaj centar biće opremljen sa 15 respiratira, a prvi pacijenti biće primljeni još tokom današnjeg dana.Ujedno kako je naglasio Dimitrijević iz Beograda će stići i dodatna oprema.

Formiranje respiratornog centra u samo dva dana predstavljao je težak posao , kazao je Dimitrijević. Respiratorni centar će  pmogućiti brže i efikasnije reagovanje kod najtežih bolesnika, kazao je Dimitrijević i podvukao da je ovoga puta smrtnost veća nego kod drugog talasa tako da se očekuje i veći procenat smrtnosti.

Categories: Društvo

Leave a Reply