Društvo

Prvi Amerikanci mogli bi primiti vakcinu protiv Covida-19 već u decembru

Prvi Amerikanci mogli bi primiti vakcinu protiv Covida-19 već 11. decembra, potvrdio je rukovodilac američkog Programa za vakcinu protiv koronavirusa, a ova objava dolazi usred povećanog broja slučajeva obolelih od tog virusa širom Sjedinjenih Američkih Država.

Doktor Moncef Slaoui potvrdio je da je plan isporučiti vakcine do mesta za imunizaciju u roku od 24 sata od kada se odobri vakcina.

Prema podacima prikupljenim sa Univerziteta Johns Hopkins, SAD su zabilježile više od 12 miliona slučajeva zaraze i 255.000 smrtnih slučajeva. To su najveće brojke o podacima obolelih i preminulih od posledica Covida-19 bilo gde na svetu. Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njezin partner BioNTech predali su u petak zahtev za hitno odobrenje vakcine protiv Covida-19 u SAD-u nakon što su podaci naprednog ispitivanja pokazali da vakcina štititi 94 posto starijih od 65 godina.

Očekuje se da će se Savetodavni odbor pri Odelenju za hranu i lekove (FDA) sastati 10. decembra, a doktor Slaoui kazao je da bi se vakcina mogla već početi koristiti “drugi dan nakon odobrenja, 11. ili 12. decembra”.Agencije

Categories: Društvo

Leave a Reply