Društvo

NASA je “čvrsto odlučila” da astronauti slete na Mesec 2024. godine, uprkos odlaganjima zbog COVIDA-19

Iako su se lunarni letovi Apolo završili 1972. godine, američka Nacionalna uprava za vazduhoplovstvo i svemir (NASA) i dalje je rešena da vrati astronaute na Mesec do 2024. Poslednji put NASA astronaut kročio je na Mesec 1972. godine.

U izještaju objavljenom ranije ovog meseca, NASA Kancelarija generalnog inspektora (OIG) izjavila je da će agencija biti „pod velikim pritiskom da spusti astronaute na Mesec do kraja 2024. godine“, navodeći COVID-19 kao faktor koji je uticao na „projekat, troškove i raspored.“

„U najmanju ruku, postizanje bilo kog datuma koji je blizak ovom ambicioznom cilju – i dostizanje Marsa 2030-ih – zahtevat će snažno, dosledno, održivo vođstvo predsednika, Kongresa i NASA, kao i stabilno i pravovremeno finansiranje“, navodi se u izveštaju.

„Bez transparentnog i tačnog računovodstva obaveza i rasporeda troškova, NASA, Kongres i spoljni akteri teško će donositi utemeljene odluke o budućim projektima i programima“, dodaje se u izveštaju.

Prema OIG, iako je NASA postigla „značajan napredak“ da bi unapredila svoje napore u istraživanju, još uvek postoje mnoge nepoznanice u pogledu „ukupnih troškova, rasporeda i obima ambicija agencije“.

Agencija je trenutno u procesu razvoja Svemirskog lansirnog sistema (SLS), dvostepene rakete za dizanje teških tereta koja će lansirati višenamensko posadno vozilo Orion sa posadom i teretom u svemir. SLS proizvodnja i sertifikacija leta i dalje su potrebni, a takođe je potrebno izvršiti ispitivanje stepena motora i jezgra.

NASA je takođe u procesu ažuriranja svemirskih odela, razvijanja robotskog mesečevog rovera i korišćenja komercijalnog partnerstva „za pružanje usluga isporuke korisnog tereta na Mesec s kraja na kraj“.

Agencija se takođe nada da će razviti Sistem sletanja ljudi u narednih nekoliko godina kako bi obezbedila prevoz posade sa mesečeve orbite na Mesec. NASA će takođe konstruisati malu svemirsku letelicu poznatu kao Mesečev prolaz da „kruži oko Meseca i deluje kao usputna tačka za posade koje putuju na mesečevu površinu ili odredišta dubokog svemira“.

U septembru je NASA otkrila svoj plan od 28 milijardi dolara za sletanje prve žene i sledećeg muškarca na Mesec do 2024. godine.

„Uz dvostranačku podršku Kongresa, naš odlazak na Mesec u 21. veku je nadomak Amerike“, rekao je tada NASA administrator Jim Bridenstine. „Dok gradimo održivo prisustvo, takođe gradimo zamah ka onim prvim ljudskim koracima na crvenoj planeti.“

Astronauti Apola 11 Neil Armstrong i Buzz Aldrin sleteli su na Mesec 20. jula 1969. godine i od tada je samo još 10 ljudi, svi Amerikanci, dodirnulo mesečevu površinu. Poslednji put NASA astronaut bio je na Mesecu 1972. godine. S.Filipovic, logicno

Categories: Društvo

Leave a Reply