Društvo

Hiljade ljudi protestuje u Berlinu protiv vladinih restriktivnih mera

Više hiljada ljudi, lupajući u lonce i zviždeći, okupilo se u centru Berlina u sredu kako bi protestovali protiv planova kancelarke Angele Merkel da omogući svojoj vladi ovlaštenja da provodi ograničenja u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Donji i gornji dom nemačkog parlamenta trebali bi tokom dana usvojiti zakone koji bi mogli omogućili vladi da uvede restrikcije u društvenim kontaktima, pravila o obaveznom nošenju maski, konzumiranju alkohola na javnim mestima, zatvaranju prodavnica i prekidu sportskih dešavanja.

Iako većina Nemaca prihvata poslednje mere kao „blagi lockdown“ u cilju suprotstavljanja drugom valu koronavirisa, kritičari tvrde da zakon daje vladi previše ovlašćenja i ugrožava građanska prava bez odobrenja parlamenta.

Ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) čak je to uporedila s Aktom o omogućavanju iz 1933. godine, koji je otvorio put za diktaturu Hitlerovih nacista.

Jedan demonstrant nosio je masku na kojoj je pisalo „Njuška Merkel“, a drugi su nosili transparente s natpisima kao što su  „Za svetlost, mir i slobodu“.

Demonstranti nisu nosili maske, niti su održavali fizičku distancu. Policajci sa šljemovima za slučaj nemira formirali su živi zid, kako bi sprečili demonstrante da se previše približe zgradi parlamenta.

Policija  nastoji izbeći ponavljanje incidenta iz avgusta kada su, tokom masovnih marševa protiv restrikcija, demonstranti provalili u zgradu Reichstaga, od kojih su neki mahali zastavama ekstremne desnice.

Te fotografije kružile su širom sveta i osudili su ih vodeći nemački političari.

Nemačka, najveća evropska ekonomija, bila je hvaljena širom sveta zbog održavanja stopa zaraze i smrtnosti na znatno nižem nivou od svojih suseda u prvoj fazi krize, ali je sada u jeku drugog talasa, poput većine evropskih zemalja.

Broj zaraženih koronavirusom porastao je za 17.561 na ukupno 833.307,  pokazali su u sredu podaci instituta Robert Koch. Ukupan broj preminulih  iznosi 13.119, prenosi Reuters. (Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply