Društvo

Akademski istraživač Francisco Sagasti novi predsednik Perua i četvrti od 2016. Godine

Francisco Sagasti imenovan je za privremenog predsednika Perua umesto Manuela Merina, koji je podneo ostavku usled nasilnih protesta koji već šest dana traju u zemlji.

Zbog protesta tokom kojih su poginule dve, a povređeno najmanje 100 osoba, Merin je pod pritiskom Kongresa bio primoran podneti ostavku. Kongres Perua je potom Sagastija imenovao privremenim predsednikom države, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sagasti, koji će biti na mestu šefa države do 28. jula 2021. godine, postao je četvrti predsednik u Peruu od 2016. godine.

Industrijski inženjer i akademski istraživač 76. godišnji Sagasti predavao je na vodećim univerzitetima širom sveta. Sagasti je obavljao mnoge dužnosti na različitim nivoima države, postao je kongresmen 30. septembra 2019. godine na poziv Ljubičaste stranke (Partido Morado).

Tokom protesta na trgu San Martin i u ulici Albancay u Limi, koji su počeli sa zahtevom ostavke predsednika Merina, smrtno su stradale najmanje dve, a povređeno 100 osoba. Od početka sedmice, 13 od ukupno 18 ministara u vladi je podnelo ostavku.

“Želim da moju ostavku prihvati peruanski narod”, rekao je Merino, kome je Kongres zapretio udaljavanjem ako ne podnese ostavku.(Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply