Društvo

Pompeo u Istanbulu zaobišao turske zvaničnike i sastao se sa patrijarhom Vartolomejom: On je duhovni vođa pravoslavnog sveta

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se danas sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom tokom kratkog boravka u Turskoj, koji je razbesneo turske zvaničnike i tokom kojeg nije organizovan nijedan sastanak sa nekim od njih, javlja AP.

Pompeo, koji će tokom turneje obići sedam zemalja Evrope i Bliskog istoka, objavio je na Tviteru fotografije sa patrijarhom Vartolomejom nakon obilaska Carigradske patrijaršije.

On je dodao da je patrijarh Vartolomej, „kao (duhovni) vođa pravoslavnog sveta“, ključan partner u vreme kada SAD nastavljaju da zagovaraju verske slobode širom sveta.

On je, takođe, imao sastanak i s apostolskim nuncijem u Turskoj, nadbiskupom Polom Raselom. Kako navodi, tema razgovora trebalo bi da budu verske slobode u Turskoj, što je razbesnelo Ankaru i podstaklo zvaničnike da pozovu Vašington da se fokusira na kršenja ljudskih prava u SAD.

Turska je prošle nedelje oštro kritikovala planove Pompea i poručila da bi Vašington trebalo da se „pogleda u ogledalo“ i reši pitanja poput rasizma, islamofobije i zločina iz mržnje, prenose Novosti.

Categories: Društvo

Leave a Reply