Društvo

U Sloveniji se trudnice mogu udati u vreme pandemije kao “hitni” slučaj

Zbog novih restriktivnih mera u Sloveniji parovi se do smirivanja epidemije ne mogu venčati, osim u “hitnim i nužnim” slučajevima, a ministar u vladi Janeza Janšu kao opravdani razlog razlog za hitno venčanje naveo je trudnoću mlade.

Parovi se u izuzetnim slučajevima u vreme pandemije mogu venčati uz primenu epidemioloških mera i prisutnost matičara i najviše još dve osoba, te uz dozvolu nadležnog ministra. Prema podacima državnog statističkog zavoda u Sloveniji se skoro polovina dece rođene u jednoj godini rodi izvan braka. Nevjenčani parovi s detetom se civilnim ili crkvenim obredom u najvećem broju slučajeva formalno vežu kasnije, ponekad kad već imaju i  više dece.

Jedina zemlja u Evropi koja ima više dece rođene u vanbračnim zajednicama je Francuska sa 60 posto. Mladi parovi u bivšoj Jugoslaviji često su živeli zajedno, ali se nisu venčali i imali su različite adrese prebivališta jer su tako “samohrane” majke dobivale veću socijalnu pomoć i dečji dodatak. Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply