Društvo

DRUGI PIŠU: Srbin dolazi na čelo Sarajeva: Mogao je da spasi Jugoslaviju, ali je glasao protiv

Bogić Bogićević, član poslednjeg Predsedništva SFRJ, prvi je i jedini izbor novoformirane koalicije „Četvorke“ i Socijaldemokratske partije BiH za gradonačelnika Sarajeva. Bogićević, koji je Srbin po nacionalnosti, ostao je upamćen po tome što je svojim glasom u Predsedništvu sprečio JNA da uvede vanredno stanje u Jugoslaviji pred raspad.

SDP je kao članica koalicije „Četvorka“, prema koalicionom sporazumu, dobila pravo da predloži kandidata za gradonačelnika Sarajeva na lokalnim izborima u BiH, a njihov prvi i jedini izbor je Bogić Bogićević. Iz SDP su za sarajevski portal Kliks rekli da je možda preuranjeno o tome govoriti s obzirom na to da je procedura izbora gradonačelnika inače veoma spora, prenosi Tanjug.

SDP je Bogićevića kandidovala, navode, a da od njega nisu dobili ni potvrdu ni odbijanje, ali BiH mediji pišu da on ne bi imao problem da prihvati kandidaturu ukoliko mu zdravstvene prilike to budu dozvoljavale.

Bogić Bogićević je po nacionalnosti Srbin i bio je član Predsedništva SFRJ iz BiH od 1989. do 1991.

Ostao je najviše upamćen po sednici Predsedništva SFRJ iz marta 1991. godine, koja je mogla da spasi Jugoslaviju. Predsedništvo je tada odlučivalo o predlogu JNA da se uvede vanredno stanje i tako spreči secesija Hrvatske i Slovenije. Sputtniknews

Categories: Društvo

Leave a Reply