Društvo

IZBORI U BiH: U sedam sati otvorena birališta, građani glasaju za novu lokalnu vlast

Birališta za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini otvarena su jutros u 07.00 sati,  a priliku da ostvare biračko pravo građani će imati do 19.00 sati. Izbori se prvi put održavaju u uslovima epidemije Covid-19.

Centralna izborna komisija BiH saopštila je da poštivanje propisanih epidemioloških mera ne sme biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

Građani mogu glasati  uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš) i  na biračkom mestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Tajnost glasanja je osigurana na biračkom mestu, navode iz CIK-a.

Iz CIK-a podsećaju da se na Lokalnim izborima 2020. godine biraju: 64 opštinska veća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika opština u BiH, 14 gradskih veća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u BiH i Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Zagarantovana mesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su u 21 opštini za 23 kandidata.

Prvi put na Lokalnim izborima u BiH, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo se bira neposredno, u skladu sa izmenama Izbornog zakona Republike Srpske.

Osim 120 načelnika i 22 gradonačelnika na lokalnim izborima 2020. godine bira se i 3.142 većnika/odbornika, od čega 23 predstavnika nacionalnih manjina.

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta – 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet Lista nezavisnih kandidata, 71 nezavisni kandidat za nacionalne manjine.

Overeno je ukupno 30.809 kandidata, od čega 425 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za opštinska veća odnosno skupštine opština ili gradska veća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH, te 196 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

U sledećim osnovnim izbornim jedinicima na glasačkom listiću za načelnika/gradonačelnika se nalazi samo po jedan overeni kandidat: Domaljevac – Šamac, Orašje, Teočak, Mrkonjić Grad, Jezero, Olovo, Grude, Ravno i Usora.

U zaključeni Centralni birački spisak (stanje na dan 01. oktobra 2020. godine u ponoć) upisano je ukupno 3.283.380 birača i to: broj redovnih birača je 3.141.257;  broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu 7.925;  broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično 14.059; broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH 704; broj birača koji glasaju putem pošte 102.377 i 17.058 birača je upisano da glasa putem mobilnog tima (to su redovni mobilni timovi ne oni posebni COVID-19, o tome će CIK BiH imati izveštaj nakon izbora).

Ukupno u BiH je formirano 5.759 biračkih mesta, uključujući i 388 mobilnih timova (to su redovni mobilni timovi ne oni posebni COVID-19 mobilni timovi, o čemu će CIK BiH imati informaciju nakon izbora).

Iz CIK-a BiH podsećaju da će po jedno biračko mesto na dan izbora biti otvoreno u u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Izbori u Mostaru bit će održani 20. decembra, a  poslednji put održani su pre 12 godina, odnosno 2008. godine.

Tada bi Mostar trebao dobiti novo Gradsko veće, koje je raspušteno  2012. godine, od kada je vlast u rukama administracije na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Mostarci će tada birati 35 gradskih većnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a izabrani će potom odlučivati ko će biti gradonačelnik.

Izbori za Gradsko veće Mostara održaće se po novim pravilima i u skladu s izmenama izbornog zakona, koje je početkom jula usvojio Parlament BiH.(Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply