Društvo

Ptičji grip se širi zapadnom Evropom, žarište u Belgiji

Žarište ptičijeg gripa identifikovano je u Belgiji zbog čega su vlasti uvele izolaciju ptica svima koji drže živinu, uključujući i domaćinstvima, saopštila je Savezna agencija za prehrambenu bezbjednost (Afsca).

Posle pojave žarišta ptičijeg grupa letos u Rusiji i u Kazahstanu, zaraza se nedavno proširila na Zapadnu Evropu. Preventivne mere izolacije ili zaštite uvedene su ovog meseca u Francuskoj zbog procene visokog rizika pojave te bolesti.

U Belgiji su tri divle ptice u rezervatu u Ostendeu testirane pozitivno na virus H5N8, saopštila je Afska, navodeći da je tu zarazu juče potvrdio institut za javno zdravlje Sciensano, prenosi CdM.

Preventivne mere su komercijalnim farmama živine uvedene 1. novembra, a od sutra, živinu treba da izoluju ili zaštite i pojedinci koji je gaje u domaćinstvu.

Francusko ministarstvo poljoprivrede je 5. novembra upozorilo da je dinamika infekcije u punom zaletu u Zapadnoj Evropi. Pored slučajeva prijavljenih u Holandiji, 13 slučajeva zaraze je među divljim pticama u Nemačkoj, a od 3. novembra jedno je na severoistoku Engleske.

Aktuelni tip ptičijeg gripa, H5N1, pojavio se 2003. godine. Bilo je pojedinačlnih slučajeva zaražavanja ljudi njime – 120 u zemljama Jugoistočne Azije, od kojih je polovina umrla. Smatra se da u svom sadašnjem obliku taj virus nije posebno opasan za stanovništvo jer nema prenosa sa čoveka na čoveka, tako da su infekciji izložene samo osobe u intenzivnom kontaktu sa obolelim pticama. Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply