Društvo

SVET: Bliznakinje rođene spojenih glava uspešno razdvojene nakon 24-satne operacije

Desetomesečne blizanke Abigail i Micaela B. uspešno su razdvojene. Naime, devojčice su 30. decembra 2019. rođene spojene lobanje i mozga. Nakon 24-satne operacije privikavaju se na novi način života, kao i njihovi roditelji Liliya Mirochnik i Anatoliy B..                                                                                                                Kako objašnjava struka spojeni blizanci rađaju se u jednom od 200 hiljada slučajeva, a šanse da su spojeni glavama su 10 do 20 na milion porođaja u SAD-u.

– Doktori su govorili da su šanse za uspeh ove operacije jedan naprema milion, ali mi nismo prestajali vjerovati u čudo. Plakala sam kad sam ih primila, odmah sam osjetila olakšanje. Abi je veća, prava je šefica. Mika je nježnija. Prvih nekoliko dana nakon operacije su tražile jedna drugu – kazala je Liliya. Inače, ovaj par već ima trojicu sinova, a kad su saznali da su devojčice spojene, bili su zbunjeni.

Abigail i Micaela su od početka pokazale borbenu stranu. Kad su blizanci rođeni spojenih glava, u 40 posto slučajeva su nedonoščad, a otprilike 33 posto ih umire nakon porođaja zbog zatajivanja organa ili abnormalnosti. Istovremeno njih 25 posto preživljava i operativnim zahvatom se mogu odvojiti, zavisno o mestu na kojem su im spojene lobanje. Devojčice su provele sedam sedmica nakon porođaja na odelenju intenzivne nege, a lekari su se deset meseci pripremali za operaciju. Simulirali su mogućnosti na 3D modelima i pripremali se za sve moguće scenarije. Tim je operaciju započeo 23. oktobra, a završili su je 24. dan kasnije. Iyvor-foto: Agencije i portali,krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply