Društvo

Lek Avifavir u Rusiji će biti besplatan za pacijente pozitivne na COVID

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) i grupa kompanija ChemRar dobili su dozvolu za ambulantnu upotrebu leka Avifavir protiv COVID-19, koji će biti besplatan u okviru ruskog obaveznog zdravstvenog osiguranja , rekao je RDIF u petak u saopštenju za štampu.

“RDIF i grupa kompanija ChemRar saopštavaju da su dobili dozvolu za ambulantnu upotrebu prvog ruskog leka protiv koronavirusa, Avifavira, koji će se pacijentima davati besplatno. Lek se već obezbjeđuje besplatno u okviru obaveznog medicinskog osiguranja programa za pacijente koji se leče od koronavirusa u zdravstvenim ustanovama “, rekao je RDIF.

Krajem maja, Avifavir je dobio potvrdu o registraciji od ruskog Ministarstva zdravlja, postajući prvi lek na bazi favipiravira na svetu odobren za lečenje COVID-19.

Da bi zadovoljili potražnju za lekovima, RDIF i ChemRar udvostručiće proizvodni kapacitet na 200.000 pakovanja mesečno. Štaviše, Avifavir je već izvezen u 15 zemalja sveta gde daje odlične rezultate.

Izvršni direktor RDIF Kirill Dmitriev rekao je da će ambulantna upotreba Avifavira pomoći u smanjenju tereta za zdravstvene ustanove usred tekuće pandemije COVID-19.

 Prema rezultatima kliničkih ispitivanja nakon registracije, oni pacijenti koji su uzimali Avifavir brže su se oporavili od simptoma koronavirusa, jer je u 30% slučajeva virus eliminisan u ranoj fazi, dok je nivo zasićenja kiseonikom u krvi pacijenta bio takođe dva puta brže vraćen u normalu nego kada se primenjivala tradicionalna terapija. Nisu zabeleženi negativni efekti od upotrebe leka. Z.Milic, logicno, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply