Društvo

Umro otac Bila Gejtsa

Osnivač „Majkrosofta“ i filantrop Bil Gejts potvrdio je vest da je njegov otac Vilijam Henri Gejts stariji preminuo u 95. godini. Otac jednog od najbogatijih i najuspešnijih ljudi na svetu bolovao je od Alchajmerove bolesti.

Gejts stariji je preminuo mirno u svom domu okružen porodicom, objavio je Bil Gejts, dodajući da su njegova mudrost, velikodušnost, empatija i skromnost imale veliki uticaj na ljude širom sveta.

My dad was the “real” Bill Gates. He was everything I try to be and I will miss him every day.https://t.co/OnAEsmosNb

— Bill Gates (@BillGates) September 15, 2020

Istakao je i da su mu očevi pravni saveti bili od ključne važnosti da sa Polom Alenom osnuje „Majkrosoft“, ali i da je imao veliki uticaj na Hauarda Šulca u osnivanju „Starbaksa“, koji je od malog startap projekta u Sijetlu postao globalni fenomen.

Supruga Bila Gejtsa takođe se zahvalila svom svekru na tome što je bio „divan otac, deda i srce fondacije ‘Bil i Melinda Gejts’“.

Gejts stariji služio je u Drugom svetskom ratu, a nakon rata je diplomirao pravo i 1964. godine učestvovao u osnivanju kancelarije „Šidler i King“, koja je danas poznata kao „Preston Gejts i Elis“.

And he was world-class at showing up: as a father and grandfather, as the heart of our foundation who rarely missed a day of work in 20 years (even though he was retired the whole time), and as a pillar of the Seattle community for almost three quarters of a century. pic.twitter.com/vyAp4do7vD

— Melinda Gates (@melindagates) September 15, 2020

Bio je predsednik advokatskih komora Sijetla i države Vašington, a vodio je i organizacije „Junajted vej“ (United Way) i „Plend perenthud“ (Planned Parenthood).

Bil Gejts mlađi je takođe naveo i da je njegov otac bio ključan u osnivanju i oblikovanju fondacije „Bil i Melinda Gejts“, kojoj se osnivač „Majkrosofta“ posvetio nakon silaska sa pozicije izvršnog direktora kompanije. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply