Društvo

KONAČNO: U porti crkve u Guči osnovano Udruženje trubača Srbije

U ponedeljak uveče u čuvenoj gučkoj kafani „Kod Dača“, odjekivale su trube od južnjačkog čočeka, užičkog kola, starog meraka, izvorne srpske pesme…baš kao u dane Sabora trubača, koji ove godine nije održan zbog epidemije virusa korona.

Sastali su se ovde stari majstori trube – Radojko Vitezović, Milovan Babić, Miloš Perišić, Dragan Jovanović Laf, Jovica Ajdarević, Slobodan Salijević…, ali i mladi trubački asovi – Ivan Jovanović, Marko Trnavac, Dragan Pavlović, Nebojiša Sejdić, Goran Ranković… Iako samo sa dve trube u koje su „gruvali“ i jedni i drugi, sve je izgledalo kao da je Sabor na trenutak ponovo oživeo, Guča je opet dobila onaj prepoznatljivi „šmek“, kuvao se svadbarski kupus i okretala se bravčad na ražnju… Bio je to Sabor trubača u malom.

Povod ovog neobičnog susreta, u kome su oživela sećanja starih majstora na stalni rivalitet zapada i juga, bio je osnivanje Udruženja trubača Srbije, koje ima zadatak da okupi sve trubače pod „jednu kapu“. Zapravo, Udruženje amaterskih trubačkih orkestara osnovano je još 14. septembra 1962. godine u Guči, i to uz pomoć udruženja Kulturno-prosvetne zajednice Guče i tadašnjih sedam orkestara, u avgustu 1982. godine je obnovljeno pod nazivom Udruženje dragačevskih trubača, a u utorak je dobilo konačnu formu i naziv, a sve se odigralo u porti crkve u Guči, tamo gde je i Sabor trubača počeo pre punih šest decenija.

– Udruženje ima cilj da očuva trubaštvo i trubačku muziku u Srbiji, da zastupa i zaštiti interese autorskih i izvođačkih prava trubača, pevača koji su pevali uz pratnju trubača. Takođe, imaće zadatak da pomogne u rešavanju penzijskog i socijalnog statusa članova Udruženja, ali i da pomogne u obezbeđivanju licenci za rad članova – rekao je ovom prilikom Dušan R. Ivanović iz Kulturno-prosvetne zajednice Dragačeva, koji je bio jedan od inicijatora za stvaranje Udruženja. – Trubački okupljeni u jedno Udruženje biće zaštićeni i sami će moći sada da se bore da ostvare svoja prava. Na trubačima je sada da se izbore da Sabor u Guči ne bude vašar, već Sabor koji pripada nama, a ne bilo kome drugom, rečeno je ovom prilikom.

Inače, na Osnovačkoj skupštini izabrana je i uprava Udruženja. Tako je za predsednika Skupštine Udruženja izabran Nebojiša Sejdić, unuk legendarnog Fejata Sejdića, dok je njegov potpredsednik Milovan Babić. Za sekretara je postavljen Dušan R. Ivanović, za predsednika IO Ivan Jovanović, a za predesednika NO Božidar Luković. Među članovima koji će biti deo uprave su i Dejan Lazarević, Dragan Pavlović, Dejan Ilić, Danijela Veselinović, Vladimir Ivanović, Sale Ajdarević, Slađan Dejković, Ivan Đenadić, Rade Jorović, Stevo Damljanović…

Obraćajući se prisutnima Živorad Ajdačić iz Kulturno-prosvetne zajednice Srbije je, izmedju ostalog rekao:  -Možete li da verujete da jedan trubač poput Bobana Markovića nema nijedan dan radnog staža? Zato mora da se reši status trubača u smislu penzijskog i socijalnog osiguranja. Ima dosta trubača koji nemaju licence, zato što pre moraju da se organizuju kako im ne bi zabranjivali da sviraju. Moraju da se bore da na Saboru u Guči bude samo izvorna trubačka muzika, a ne neki pevači koji nikada nisu ni snimili ništa sa trubačima. Naime, ovo je njihov Sabor, on pripada njima, a ne organizatorima – kazao je Ajdačić. Trubač iz Užica, Ivan Jovanović, veli da će konačno svi trubači biti zaštićeni, i da će se „čuti i njihov glas svuda gde treba da se čuje. – Odmah ćemo krenuti u realizaciju mnogih ciljeva, koji će biti u interesu svih trubača – dodaje Jovanović. Ovaj pravi trubački zbor u Guči završio se trubačkom svirkom, gde su jedni drugima na uvce svirali pravi majstori limenih instrumenata. Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply