Društvo

Katolici danas slave Veliku Gospu

Katolici širom sveta, danas, 15. avgusta, slave praznik Velike Gospe, praznik Uznesenja Blažene Djevice Marije, Isusove majke, na nebo.

Posebno svečano ovaj praznik se proslavlja u svetištima: Gospe Olovske u Olovu, Gospe od Kondžila u Komušini, Kraljice mira u Međugorju i Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu…

U mnogim je zemljama blagdan Velike Gospe i državni praznik: u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Belgiji, Čileu, Francuskoj, Grčkoj, Gvatemali, Indiji, Italiji, Kamerunu, Libanu, Litvi, Malti, Mauricijusu, Obali Slonovače, Poljskoj, Portugalu i Španiji..

Svake godine hiljade vernika dan ranije krene prema marijanskim svetištima kako bi kroz molitvu i euharistijska slavlja, na svetoj misi, proslavili Veliku Gospu, dan koji se slavi kao Marijino uznesenje na nebo. Ove godine obeležava se pod posebnim okolnostima, zbog epidemije koronavirusa.

Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i telom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. novembra 1950. godine, a tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo hrišćanstvo.(Fean)

Categories: Društvo

Leave a Reply