Obrazovanje

Evo kako će u praksi da izgleda nastava u osnovnim školama

Osnovni cilj jeste da deca u osnovnim školama pohađaju nastavu, ali će svaka škola morati da pripremi i svoje prograeme – saopštio je Krizni štab..

Za škole na jugu je teško utvrditi jedan model jer je situacija različita u pogledu uslova koji postoje. Zbog toga će direktori i nastavnici u svakoj školi morati detaljno da razrade model koji je usvojen i preporučen.

U praksi to znači da je izvesno da će najmlađi učenici, od 1. do 4. rezreda ići u školu svakoga dana i da će imati po 4 časa u trajanju od po 30 minuta. Ako je broj učenika u odeljenjenju veći od 15 biće podeljeni u dve grupe ša će jedni ići na nastavu naprimer od 7:30 a druga grupa od 10 ili 10:15 – stoji u saopštenju Kriznog štaba.

Škola je preporučeno da se gde za to postoji mogućnost nastava obavi barem jednim na otvorenom, a pod nastavom u ministarstvu podrzaumevaju obavezne predmete. Takođe se preporučuje da ne idu svi đaci jedne smene u isto vreme na odor kako se ne bi stvarale gužve u hodnicima ili dvorištima.

Što se maski tiče, one nisu obavezne osim za prosvetne radnike pre svega zbog njihove lične zaštite. Đacima se preporučuje da maske nose do ulaska u svoju učionicu, da ne menjaju klupe i preporučuje se stalno provetravanje učionica i dezonfencija između dve smene.

Učenici 1. i 5. razreda bi prema utvrđenom planu trebali prvi dan u školu da budu 31. avgusta kako bi se upoznali sa učiteljima, odnosno razrednim starešinama.

Drugi ciklus – učenici od 5 do 8 razreda

Ukoliko škole za to imaju prostorne mogućnosti, sličan model predviđen je i za nastau od 5. do 8. razreda. Grupe ne smenju biti veće do 15 učenika, koji će ići u dva odvojena termina i imati maksimum 5 časova dnevno.

Ukoliko škole nemaju prostornih mogućnosti, moguća je rotacija po razredima tako da jedne nedelje učenici 5. i 6. razreda dolaze na stavu ponedeljkom, sredom i petko, a učenici 7. i 8. razreda utorkom i četvrtkom. Naredne nedelje razredi menjaju taj svoj raspored. Učenici koji po kombinovanom modelu jednog dana ne dolaze u školu na nastavu imaće obavezu da prate online nastavu, odnosno predavanja putem kanala RTS2, RTS 3 i platformi RTS Planeta.

Ovi programi mogu biti promenjeni u skladu sa pomenom epidemiološke situacije.

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply