Društvo

LESKOVAC: Vanredna situacija produžena do 24. avgusta. Direktor Bolnice dr Nebojša Dimitrijević, Covid bolnica će i dalje raditi ali sa smanjenim kapacitetom

Na predlog Zavoda za javno zdravlje Leskovac, Gradski štab za vanredne situacije usvojio je odluku o prodruženju vanredne situacije.

Odluka o proglašenju Vanredne situacije doneo je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije 13. jula i ona ostaje na snazi dok se na predlog gradskog štaba ne donese odluka o njemo ukidanju.Vanredna situacija u Leskovcu biće podružena za još 14 dana, tačnije do 24.avgusta, jedna je od odluka koje su donete na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije. Odluka je usklađena sa preporukama Zavoda za javno zdravlje Leskovac, a u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja epidemije Kovida 19.

Na osnovu praćenja broja potvrđenih slučajeva korona virusa u prethodne dve nedelje, epidemiološka situacija na teritoriji grada prelazi  iz nepovoljne u nesigurnu. Beleži se pad broja novoobolelih ali situuacija i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac,  izjavio je da i pored  smanjenja broja pacijenata koji su na bolničkom lečenju, zatvaranje Kovid bolnice u naredniodm periodu nije u planu. Rad Opšte Bolnice u Leskovcu u prethodnih nekoliko meseci organizovan je u skladu sa preporukama Kriznog štaba, a kako je do današnjeg dana situacija u Leskovcu nesigurna, direktor Bolnice Nebojša Dimitrijević, kazao je da će Covid bolnica i dalje raditi ali sa smanjenim kapacitetom  „Na današnji dan do 9 časova, registrovano je 77 pacijenata, taj broj se prepolovio s obzirom da smo imali i do 150. Najopterećenije su službe pneumofiziologije i zgrada infektivne, služba za fizikalnu medicinu je trenutno prazna, a danas će biti ispražnjeno odeljenje za psihoze na psihijatriji – kazao je na današnjoj sednici Kriznog štaba Dimitrijević  Što se tiče organizacije unutar sistema Dimitrijević ističe da je sistem u leskovačkoj bolnici na visokom nivou i da je došlo vreme da medicinari koji su tu više od 4 meseca uzmu odmor, a da ih zamene drugi pošto će po njegovim rečima situacija sa koronom da „potraje“. bolničkih postelja, jer kako smatra direktor situacija u našem gradu se popravlja, ali je i dalje nesigurna sa tendencijom da potaje još duži vremenski period.  „Leskovačka bolnica pokazala je organizovanost na visokom nivou. U narednom periodu nećemo zatvarati Covid bolnicu, jer je situacija i dalje nesigurna. Što se tiče ljudstva, svi lekari će biti na raspolaganju jer očekujemo da ova situacija potraje. Otvorili smo i Covid porodilište u kome rade doktori i sestre koje rade samo sa covid pozitivnim pacijentima, i već smo imali prvi porođaj – dodao je Dimitirjević, istakavši da se u Bolnici rade samo hitni pregledi dok je sve ostalo na čekanju. U Covid bolnici radi više od 170 lekara, sestara, spremačica, servirki i ostalog osoblja. Na svakom odeljenju je po 8 lekara i oni se po rasporedu rotiraju. 

Poštovanje svih, već usvojenih,  preventivnih mera protiv epidemije korona virusa ostaje na snazi. Odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Leskovca stupila je na snagu 13. jula 2020.  i biće na snazi sve dok se od strane nadležnog organa ne predloži njeno ukidanje.Zavod za javno zdravlje uputio je predlog o produženju mera barem za još dve nedelje:

Categories: Društvo

Leave a Reply