Društvo

Da li je ovo jedini organizam na Zemlji koji je besmrtan?

One nikada neće umreti prirodnom smrću. U stanju su da se iznova obnavljaju. Ne znaju za bolesti, starost. Večno su mlade i zdrave. Reč je o besmrtnim meduzama iz roda Turritopsis Nutricula.

One su maleni stanovnici mora jer njihove dimenzije u prečniku nisu veće od pet milimetara. Njihova jedinstvena sposobnost da upravljaju sopstvenim genima čini se prosto neverovatnim. U slučaju opasnosti ili po završetku odraslog plodnog ciklusa oni okreću “vreme unazad”, ponovo prelazeći u “dečiji” stadijum svog razvoja i tako bukvalno počinju živeti ispočetka.

Naučnici kažu da je ta meduza jedina poznata životinja koja opetovano može okrenuti tok vremena i vratiti se u stanje polipa (prvi stadijum života). Ključ leži u procesu koji se zove transdiferencijacija, gde se jedan tip stanica transformiše u drugi tip stanica.

Neke životinje mogu prolaziti kroz ograničenu transdiferencijaciju i regenerisanje organa, kao što su gušteri, kojima mogu ponovo narasti udovi. Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply