Društvo

Mitropolit Amfilohije: Ne damo svetinje da ih pretvore u hramove lažnih bogova

Ne damo svetinje onima koji idu putem prokletih Ahava i Jezavelje, progonitelja svetog Ilije, da ih pretvore u hramove lažnih bogova, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posle liturgije u crkvi Svetog proroka Ilije na Kučkom Komu

Ne damo svetinje onima koji idu putem prokletih Ahava i Jezavelje, progonitelja svetog Ilije, da ih pretvore u hramove lažnih bogova, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posle liturgije u crkvi Svetog proroka Ilije na Kučkom Komu.

 Vladika Amfilohije je podsetio da je hram na Carinama, na temeljima ranijeg drevnog hrama, u 19. veku podigao knjaz Nikola Petrović za dušu svoga prethodnika knjaza Danila i vojvode Mirka koji su počinili veliki zločin u Kučima, prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Podigao je ovaj hram za njihovu dušu i za pomirenje Petrovića sa Kučima. I to pomirenje kroz ovaj hram traje, evo, do danas, a Bog neka oprosti knjazu Danilu njegov zločin, njegov greh. Nije mu taj greh jedini, nažalost. Ali i ovaj hram je za praštanje njegovog greha, njegovih zločina, kao i drugih zločina koji su se ovde događali“, rekao je mitropolit.

 Kazao je da naši savremeni vladari hode putem Ahava i Jezavelje koji su gonili proroka Iliju.

„Jer, kao što su njih dvoje otimali sirotinji, tako i ovi danas otimaju od sirotinje. I ne samo što otimaju od sirotinje, nego hoće i svetinje Božje da prisvoje. Kome da daju te svetinje? Da ih pretvore u hramove lažnih savremenih bogova, koji se sada zovu evropski, nisu više judejski bogovi. A isti su, jer je u pitanju klanjanje debelom crevu“, poručio je mitropolit Amfilohije.

Otimanje svetinja Božjih, naglasio je Mitropolit, nije ništa drugo do ono što su radili bezbožni Ahav i Jezavelja u vreme proroka Ilije.

„I ovo naše vreme je po mnogo čemu slično vremenu proroka Ilije. I kao što u njegovo vreme nije samo on bio svedok živoga Boga, nego mu je Gospod otkrio da je bilo još sedam hiljada onih koji su bili Njegovi svedoci, tako danas ovde ove naše molitvene litije u Crnoj Gori svedoče da je živ Gospod Bog, da je živ prorok Božji Ilija, da je živa Crkva Božja“, rekao je mitropolit.

Nakon svetog pričešća, na kraju liturgije, hram proroka Ilije na Carinama je ophodila praznična litija.Izvor: In4S

Categories: Društvo

Leave a Reply