Društvo

Učenici iz Bosanskog Petrovca prvi put posetili Garavice najveće stratište Srba

U Smoljani kod Bosanskog Petrovca organizovan je treći Svetosavski omladinski kamp “Mitropolit Nikolaj Mrđa”.

Ovu letnu školu pravoslavne veronauke, istorije, kulture i tradicije srpskog naroda u Krajini, pohađa 17 najboljih učenika petrovačkih osnovnih i srednjih škola. Za polaznike je danas organizovana fakultativna poseta jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svetskom ratu – Garavicama kod Bihaća.

U Garavicama su ustaše leta 1941. godine pobile preko 12.000 Srba i Јevreja, što Garavice svrstava među najveća stratišta Drugog svetskog rata na ovim prostorima. Nakon što su se poklonili senima nedužno stradalih, za polaznike kampa organizovan je prigodan istorijski čas.

– Ovaj dan je jako značajan za mene jer sam prvi put ovde na Garavicama. Naučili smo mnogo toga, pre svega, o istoriji našeg pravoslavnog stanovništva – kaže Anđela Mirković, učenica devetog razreda.

Ovo je prvi put da se za učenike organizuje fakultativna poseta ovom mestu.

– Stvarno je poražavajuća činjenica, i mi nismo bili ni svesni da je to tako u stvari, da je ovo prva poseta đaka koji dolaze organizovano na ovo mesto da se poklone žrtvama – kaže Bojan Mitrić, paroh u Bosanskom Petrovcu.

U okviru petodnevnog programa, polaznici kampa “Mitropolit Nikolaj Mrđa” imaće priliku da se kroz druženje upoznaju s gradivom iz veronauke, istorije, kulture i jezika koje nije deo nastavnog procesa. Јedan od glavnih ciljeva je očuvanje verskog, nacionalnog i jezičkog identiteta srpskog naroda na ovim prostorima.

– Cilj je da pokažemo i provodimo volju i za opstajanje i ostajanje na ovim prostorima i za gradnju života ovde – kaže Predrag Vujić, profesor veronauke u SMŠ Bosanski Petrovac, koji je i organizator kampa.

Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac kaže da je ideja da ovaj kamp preraste u omladinski kamp u koji bi dolazili mladi iz čitave BiH.

Organizator kampa “Mitropolit Nikola Mrđa” je srpska pravoslavna Crkvena opština Smoljana, uz blagoslov episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Organizaciju je podržala i opština Bosanski Petrovac.Izvor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply