Društvo

SAOPŠTENJE: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) najoštrije osuđuje izjavu Srđana Noga na društvenim mrežama kojom se na krajnje primitivan način i bez ikakvih argumenata obraća predsedniku UST Nenadu Stefanoviću, kao i pretnje svim sudijama i tužiocima, kojima Srđan Nogo poručuje da će sigurno krivično odgovarati i da nemaju čemu da se nadaju, ukoliko pokrenu neki postupak zbog upotrebe pejntbol pušaka prilikom ulaska novog saziva poslanika u Narodnu skupštinu, koju je najavio.

UST razume rezigniranost Srđana Noga činjenicom da UST sme da skrene pažnju javnosti da određene radnje, na koje poziva građane, sa sobom mogu nositi elemente krivične i prekršajne odgovornosti, dok se druga strukovna udruženja i nevladine organizacije u ovom trenutku samo intimno zalažu za vladavinu prava, verovatno u strahu da sutra ne vide svoja imena na transparentima pored improvizovanih vešala. UST je fasciniran činjenicom da je pretnja otvorenim nasiljem očigledno anestezirala pojedince iz NVO, te da je strah mnogo jači motiv od projektno-finansijskih injekcija.

UST poziva Državno veće tužilaca i Visoki savet sudstva da stane na put kontinuiranim pretnjama svim nosiocima pravosudnih funkcija, koje su ovih dana krajnje neprimerene i učestale, podsećajući ih da je ovo prvi put da neko preti sudijama i tužiocima da će krivično odgovarati zbog toga što primenjuju zakon i rade svoj posao. Ukoliko im to ne kvari godišnje odmore, UST poziva ove organe da rade svoj posao, a sudijama i tužiocima poručuje da se dobro zamisle sledeći put kada budu birali članove pravosudnih saveta

Categories: Društvo

Leave a Reply