Društvo

Kanonski arhijereji pravoslavne crkve u Argentini pisali argentinskom kancelaru o progonu SPC u Crnoj Gori

Kanonski arhijereji pravoslavne crkve u Argentini Mitropolit Josif Konstantinopoljske Patrijaršije, Mitropolit Jakov iz Antiohijske Patrijaršije, Episkop Jovan iz Ruske Zagranične Pravoslave Crkve i Episkop Kirilo iz Srpske Patrijaršije izabrali su ovaj dan kada Crkva, po Julijanskom kalendaru, proslavlja praznik Ikone Bogorodice Trojeručice, da dostave Kancelaru Republike Argentine inž. Felipeu Soli pismo, kojim obaveštavaju Kancelara o progonu Vlade Crne Gore koji se sprovodi prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Oni su u pismu skrenuli pažnju na njihovu brigu, kao pravoslavnih hrišćana, za, kako kažu, braću i sestre u Crnoj Gori, zemlju iz koje su mnogi doseljenici došli da se nastane u Argentini.

Kako navode u pismu, vjernicima u Crnoj Gori je povrijeđena njihova sloboda vjeroispovjesti, nakon što je Skupština u decembru 2019. godine usvojila kontroverzni zakon koji se, cinično naziva „Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica“.

„Problem ovog zakona leži u načinu na koji je on sačinjen, na jednostrani način koji, dakle, državi daje neustavno pravo da vjerske objekte sagrađene prije 1918. godine (svetišta predaka, manastire i hramove vjeroispovjedanja Sabornog /=Katoličanskog/ Apostolskog Pravoslavnog) smatra svojim vlasništvom“, navodi se u pismu.

Dalje napominju, da u Crnoj Gori 75% stanovništva pripada Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, čija je Mitropolija crnogorska više od 800 godina prisutna u Crnoj Gori i stara se o duhovnom razvoju među Crnogorcima. Njegovo vjekovno djelo ogleda se u izgradnji stotina manastira i hramova, koji su bili i ostaju danas, duhovni i kulturni centar za većinu Crnogoraca.

„Bojimo se da se u tom zakonu primjećuje njegova krajnja svrha, koja nije sloboda vjeroispovijesti, kako mu ime kaže, već nezakonito prisvajanje imovine Pravoslavne Crkve“, kaže se u pismu.

Prema Venecijanskoj komisiji, kao i po mišljenju uglednih stručnjaka za ova pitanja, dodaju, ovaj Zakon sadrži brojne diskriminatorne odredbe protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i protivi se Povelji Ujedinjenih nacija i svim evropskim konvencijama posvećenim ljudskim pravima i slobodama. Pravoslavna Crkva ne zahtijeva nikakve privilegije, već samo poštovanje prava na slobodu vjere i imovine.

„U Argentini postoji posebno interesovanje za ovu temu među potomcima stanovništva koje je emigriralo iz Crne Gore u našu blagoslovenu zemlju početkom i sredinom dvadesetog vijeka, koji su okupljeni u Autonomnom gradu Buenos Airesu i u gradovima provincije Buenos Ajres poput General Madariage i Tandila, Venado Tuertu u provinciji Santa Fe i, isto tako, u provinciji Ćako. Imigranti su bježali od ratova i progona, ali sada njihovi potomci vide da se u zemlji njihovih predaka pokreće novi progon, ovaj put prikriveno, s obzirom na to da postaje očigledno da trenutna Vlada Crne Gore nastavlja sa antireligijskom politikom koja se primjenjivala u ranijim vremenima“, kažu u pismu.

Napominju da je srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori organizovala nekoliko mirnih, molitvenih okupljanja sa svetim ikonama i da su održavani istovremeno u nekoliko gradova, a polaznici su dostigli oko 200.000 vjernika, što je činilo između 30% i 70% stanovništva u zavisnosti od grada.

„Treba spomenuti da bukvalno nikakvi incidenti nisu zabilježeni od strane učesnika“, navodi se u pismu.

„Ponizno tražimo od Vaše Ekscelencije, kao šefa naše zemlje za spoljne odnose i vjeru, da pokaže solidarnost sa našom pravoslavnom braćom Hrišćanima u Crnoj Gori protiv bilo kakvog kršenja njihovih ljudskih i vjerskih prava i, na prikladan način, pozove Vladu Crne Gore na dijalog da se ova situacija riješi u miru za opšte dobro. Molimo se Gospodu za Crnu Goru, tako da pomirenje i harmonija prevladaju tamo; a isto tako i za argentinski narod i za cijeli svijet, tako da nas On, našim molitvama, konačno oslobodi pandemije koja nanosi toliko duhovne i materijalne štete stanovništvu“, kaže se u pismu.In4S

Categories: Društvo

Leave a Reply