Društvo

Slavni američki epidemiolog: Virus nikada nećemo iskoreniti

Stručnjak za zarazne bolesti Michael Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti na Univerzitetu u Minnesoti, kaže da je vrlo verovatno da se svet nikada neće rešiti novog soja koronavirusa.“Nikada nećemo iskoreniti ovaj virus”, rekao je Osterholm u CNN-ovom “Newsroomu”, upoređujući koronavirus sa HIV-om, objašnjavajući da ćemo ga moći kontrolisati, ali on nikada neće u potpunosti nestati.

„Ovo je ovde za ostatak celog čovečanstva. Ovo je virus kojeg se nikada nećemo rešiti“, rekao je.

“Dok se istinski ne založimo za dovođenje ovog virusa na vrlo, vrlo nizak nivo, nećemo stvarno učiniti mnogo osim nastaviti s gašenjem ovog besnog šumskog požara najbolje što možemo”, rekao je Osterholm.

On je također rekao da će, iako se postiže veliki napredak u razvoju vakcina protiv COVID-19, to biti samo jedan korak.

„Mislim da je najbolje čemu se možemo nadati to da će vakcina zaštititi većinu nas najmanje mesecima, a možda i ne godinama. Idući nivo vakcine bi trebao pokušati učiniti više s imunološkim sistemom nego što to imamo sada. Ali to je daleko, daleko u budućnosti. Neće imati uticaja na ono što trenutno radimo “, istakao je čuveni američki epidemiolog.Izvor-foto:Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply