Društvo

TUŽNO SEĆANJE NA KRVAVU ŽETVU: Počinioci masakra SRBA u Starom Grackom 1999. godine još uvek nisu kažnjeni. Ko ih štiti?!

U Starom Gracku kod Lipljana služen je parastos srpskim žeteocima, ubijenim pre 21 godinu. Četrnaest žetelaca ubijeno je dok su ubirali letinu. Ubice nisu pronađene a međunarodno pravosuđe na Kosovu* zatvorilo je slučaj.

Slavica Popović izgubila je brata, oca i dva strica. Dvadeset i jednu godinu sa još 14 porodica čeka odgovor ko ih je ubio. Zločin se dogodio desetak dana po dolasku međunarodnih vojnika. Staro Gracko je bilo pod kontrolom britanskih vojnika Kfora.

Tražili su pratnju, nisu im dozvolili, zašto ih nisu pratili. Zašto toga dana nisu bili sa njima da ih zaštite. Sumnjam da je to možda i njihovo djelo, kaže Slavica Popović Janićijević

Britanski vojnici su izvršili istragu i utvrdili moguće počinioce među Albancima, ali za Unmikove istražioce počinioci su nestali bez traga.

Euleks je nakon što je preuzeo slučaj od Unmika, zatvorio istragu zbog nedostatka dokaza, iako je u istrazi kod jednog od osumnjičenih Albanaca, pronađen pištolj jednog od ubijenih Srba.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić ističe da je odgovornost na međunarodnoj zajednici upravo zato što su oni bili garant mira.

„Upravo zato su oni u toj meri odgovorni. Pored toga što nisu uspeli da zaštite ove ljude, oni su odustali od onoga što treba da bude konačni sud počiniocima“, dodaje Jevtić.

Rodbina i članovi porodica ubijenih Srba uzdaju se u Specijalni sud za zločine pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova*.

„Apelujemo sa ovog mesta posle 21 godine da istraga ponovo krene i da se počinioce kazne“, poručuje Stojan Stoisavljević.

Posledica masakra je da u Starom Grackom od ljeta 1999. godine živi upola manje Srba. Izvor-foto rts, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply