Društvo

Proglašena epidemija na čitavoj teritoriji Crne Gore

Koordinaciono telo za zarazne bolesti u Crnoj Gori ponovo je proglasilo epidemiju virusa korona na celoj državnoj teritoriji, a od danas se uvodi više novih privremenih mera, čiji je cilj dalje sprečavanje širenja koronavirusa, dok se istovremeno ublažavaju mere u pojedinim opštinama u kojima je smanjen epidemiološki rizik.

U saopštenju se navodi da je nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno na celoj teritoriji Crne Gore, uključujući i decu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mera.

“Okupljanje osoba ograničava se na cijeloj državnoj teritoriji na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba na zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra”, ističe se u saopštenju.

Produženo je važenje ranije donesenih mjera koje se odnose na ugostiteljske objekte, zabranu organizovanja svadbi, maturskih, rođendanskih i drugih privatnih proslava, kao i drugih mjera.

Odluka o proglašenju epidemije donesena je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore.(Srna)

Categories: Društvo

Leave a Reply