Društvo

Merkel dala zeleno svetlo: Nemci naoružavaju Kosovo

Dok s jedne strane, Njemačka propagira pregovore između Prištine i Beograda, s druge strane, ugovara sa Kosovom* kupovinu oružja i vojne opreme, piše Sputnjik.

Time zapravo, navodi se dalje u tekstu, Nemačka krši sopstvene zakone.

Vlasti u Prištini mesecima pregovaraju s nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za tzv. vojsku Kosova*, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pešadijsko naoružanje.

Nemačka time što naoružava Kosovo*, krši sopstvena pravila i zakone, jer odredbom iz 1971. postoji načelna zabrana da se oružje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO.

Kako bi opravdala status četvrtog najvećeg izvoznika oružja na svetu sa 5,8 odsto udela u tržištu oružja, ova odredba je zamenjena komplikovanim procesom, pa tako u „spornim“ prodajama oružja poslednju reč ima Savezni savet za bezbjednost, koji predvodi kancelarka Angela Merkel i još nekoliko resornih ministra nemačke vlade.

Ovaj Savet odobri oko 60 odsto zahteva proizvođača oružja za izvoz u zemlje koje nisu članice EU ili NATO, pokazala je studija Hesenske fondacije za istraživanje mira i konflikata (HSFK), urađena po nalogu nevladine organizacije Grinpis.

Kosovski Albanci su do sada, piše dalje Sputnjik, iskeširali Nemačkoj oko 170 miliona evra za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga*, a pregovaraju o nabavci nove ture nemačkih automatski puška G-36 (Hekler i Koh) i tenkovima „Leopard 2“ Na ovo saznanje oštro je reagovao Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Categories: Društvo

Leave a Reply