Društvo

REGION: Plenković objavio imena ministara nove vlade

Premijer Hrvatske i predsednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedeljak da su svi predloženi ministri na Predsedništvu i Nacionalnom veću HDZ-a dobili apsolutnu podršku navevši da će nova vlada imati 18 članova i četiri podpredsednika.

“Vlada će imati 18 članova i četiri podpredsednika. To su Tomo Medved, koji je i ministar hrvatskih boraca, Davor Božinović, koji će biti i ministar unutrašnjih poslova, podpredsednik i ministar financija Zdravko Marić, te Boris Milošević, koji će kao podpredsednik vlade biti zadužen za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava”, kazao je Plenković novinarima nakon sednice Predsjedništva i Nacionalnog veća HDZ-a, prenosi Hina.

Izvestio je i da će Mario Banožić biti ministar odbrane, Ivan Malenica ministar pravosuđa i uprave, Marija Vučković ministrica poljoprivrede, Oleg Butković ministar mora, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Ćorić ministar privrede i održivog razvoja, Nataša Tramišak ministrica regionalnog razvoja i evropskih fondovav te Josip Aladrović ministar rada i penzionog sistema, porodice i socijalne politike. Ministrica turizma i sporta biće Nikolina Brnjac, Vili Beroš ministar zdravstva, Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture i medija, a ministar nuke i obrazovanja Radovan Fuchs, te će ministar građenja, prostornog uređenja i državne imovine biti Darko Horvat.

Plenković je izvestio i da su za predsednika Hrvatskog sabora jednoglasno predložili Gordana Jandrokovića, za podpredsednike akademika Željka Reinera i Antu Sanadera. Za predsednika Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru predložen je Branko Bačić, te troje zamenika – Branku Juričev Martinčev, Miru Totgergelija i Josipa Borića.

Naveo je i da se finalizira program Vlade koji će, kako očekuje, u četvrtak predstaviti u Hrvatskom saboru.

Upitan što je bilo presudno kod izbora novih ministara, Plenković je podsetio da su išli na smanjivanje broja ministarstava sa 20 na 16, zahvalivši bivšim ministrima, koji će sada biti poslanici u Hrvatskom saboru, na njihovu dosadašnjem doprinosu – Vesni Bedeković, Draženu Bošnjakoviću, Gariju Cappelliju i Marku Paviću.

“Oni će preuzeti odgovorne dužnosti u Hrvatskom saboru”, rekao je.(Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply