Društvo

Ne damo svetinje: Vlada ucenjivala, Crkva ODBILA ponižavajuće predloge

Kako saznaje portal In4S, Crkva je odbila ucjene Vlade Crne Gore i pregovori su završeni bez dogovora.

Pregovori Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) na ekspertskom nivou o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica bili nastavljeni su danas u 11 časova, u Vili Gorica u Podgorici.

Nakon jučerašnjih razgovora, pregovori su nastavljeni danas, ali bez uspjeha.

Vlada je insistirala da se Crkva mora ”rgistrovati” čime faktički gubi pravni i istorijski kontinuitet sa samom sobom, onom koja je stvarala i državu, čuvala identitet narodu.

Sa žaljenjem konstatujemo da je najnovijim predlogom Vlade pred Crkvu postavljen ultimatum u vidu obavezne registracije Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori uprkos činjenici da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vjekova. U potpunosti je ignorisano istorijsko postojanje i pravni subjektivitet Mitropolije i eparhija. Zahtjevom Ekspertskog tima Vlade je na taj način ignorisana i odluka Svetog Arhijerejskog Sabora SPC od 26. maja 2006. godine kojom je to najviše tijelo SPC pod predsjedništvom blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, priznajući obnovljenu nezavisnost Crne Gore, zapravo izvršena prijava tradicionalnog kontinuiteta subjektiviteta drevne Zetske Mitropolije i ostalih episkopija u Crnoj Gori. Navedena odluka je 1. decembra 2006. godine zvanično uručena tadašnjem predsjedniku Crne Gore g. Filipu Vujanoviću, kazali su iz Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, nakon što su propali pregovori.In4S,foto:Vlada CG

Categories: Društvo

Leave a Reply