Društvo

Dok Novak miri Balkan, Lipa anektira delove Srbije”

Britanski sportski novinar Sem Strit reagovao je na objavu albanske pevačice rođene u Engleskoj – Due Lipe.

Ona je na svojim društvenim mrežama objavila secesionističku fotografiju takozvane “velike Albanije” gde su, osim Kosova i Metohije obuhvaćeni i delovi Severne Makedonije, Grčke i Crne Gore.

– Autohtoni (pridev) za starosedeoca jednog mesta, izvornog, a ne poteklog od migranata ili kolonista – napisala je pevačica koju samo na Instagramu prati skoro 50 miliona ljudi.

AU•TOCH•THO•NOUS ADJECTIVE
(OF AN INHABITANT OF A PLACE) INDIGENOUS RATHER THAN DESCENDED FROM MIGRANTS OR COLONISTS PIC.TWITTER.COM/OD9BNMLCZ4

— DUA LIPA (@DUALIPA) JULY 19, 2020

Dok su jedni stali u njenu odbranu, drugima je jasno ova ideja proizvela i negativne reakcije zbog iskrivljavanja istorije.

– Dok ljudi kao Novak Đoković pokušavaju da ujedine Balkan i ne dobijaju za to ništa osim kritika, Dua Lipa sedi u Londonu i uradi ovo – napisao je Strit u odgovoru Lipi. Ubrzo je konkretizovao i pojasnio zbog čega je pevačicin post sporan.

– Objava pokazuje takozvanu Albaniju koja prisvaja delove Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore. Onda naziva ove nacije migrantima ili kolonistima, što je prilično ironično za Albanku rođenu u Vestminsteru – naveo je Strit.

WHILE PEOPLE LIKE NOVAK DJOKOVIC TRY TO UNITE THE BALKAN REGION AND GET NOTHING BUT CRITICISM FOR IT, DUA LIPA SITS IN LONDON AND DOES THIS. HTTPS://T.CO/MQPIU6JIVQ

— SAM STREET (@SAMSTREETWRITES) JULY 19, 2020

Podsećamo, Dua Lipa je rođena 1995. godine u Velikoj Britaniji, a njeni roditelji Dukađin i Anesa su iz Prištine i napustili su ovaj grad 1992. godine.Izvor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply