Društvo

Ministar Zlatibor Lončar: U Srbiji je na koronavirus testirano 534.488 ljudi, ubedljivo najviše u regionu! Na lečenju se nalazi 4.716 pacjenata

„U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano rekordnih 9.910 ljudi, od čega je na korona virus bilo pozitivno 392 čoveka. To je ujedno i najveći broj testiranih ljudi u jednom danu. Preminulo je 10 ljudi, a na respiratorima je 184 pacijenta“, saopštio je ministar zdravstva Zlatibor Lončar. „Siguran sam da ćemo još dan ili dva imati veliki broj zaraženih, zbog protesta i svega što je bilo“, dodao je Lončar.

O obdukciji na kovid pozitivnim pacijentima.

„Stav SZO je bio da ne smeju da se rade obdukcije takvih pacijenata. Zvanične informacije su da se kod nas nisu radile. Jedna, dve ili tri zemlje su rekle da su to radile. U Srbiji nije rađeno“, poručio je ministar Lončar.

Kako je rekao, jedini način da s eutvrdi uzrok smrti jeste obdukcija.

Darija Kisić – Tepavčević je na pitanje o efektu mera rekla da će se ti rezultati videti u narendom peridodu.

– Jedini prihvatljiv podatak za nas je da taj broj bud ejednak nuli. Silazni trend jeste bitan, ali mnogo zavisi od bazičnih vrednosti. Jedini prihvatljiv rezultat za nas je da više ovu bolest ne vidimo u našoj populaciji. U narednom periodu ćemo da vidimo efekte mera koje primenjujemo – kaže Kisić.

Lončar je rekao da se broj onih koji su se oporavili od koronavirusa menja iz sata u sat i da on raste.

– Epidmeiološka situacija se menja vrlo brzo, tako da bilo kkave odluke u vezi preventivnih mera ne možemo da donosimo par nedelja unapred. Doneće se odluke koje su najoptimalnije za naše građane – kaže Kisić.

– Malo znamo o virusu, a jedino što znamo jeste da možemo merama prevencija da ga sprečimo. Ja imam poverenja u građane Srbije. Nećemo ulaziti u dugoročne prognoze, sve zavisi od nas. Imam povrenje u građane Srbije i verujem da će biti jedinstveni kada je najpotrebnije. To je jedini način da rešimo ovaj problem – nastavio je Lončar.

 Dr Darija Kisić Tepavčević je, upitana za testove na koronu, rekla da je PCR test „zlatni standard“, dok serološki testovi služe u trijaži i da se na osnovu njih ne može postaviti dijagnoza.

„Odgovorno tvrdim da se u Srbiji nikome ništa nije desilo zato što je čekao da bude testiran“, rekao je Lončar i nastavio:

„Garantujem vam da ne znate bolje situaciju na terenu od mene. Dobijam informacije na svakih sat i bavim se svakom kovid ambulantom ponaosob. Ponavljam, prioritet su nam pacijenti sa teškim simptomima“.

Upitan da li zna koliko je zaista zaraženih u Srbiji, ministar Lončar je odgovorio:

„Medicina nije matematika niti statistika. Nemojte da žurite, nemojte da ste nestrpljivi“.pink.rs

Categories: Društvo

Leave a Reply