Društvo

Predsednik Vučić iz Brisela: Plašim se da neki nisu razumeli teme sastanka već su sve vreme na indirektan način govorili o priznanju Kosova! Nije lako, ali nastavljamo da se borimo za interese srpskog naroda

„Kada bih rekao da je on dvadeset puta ponovio „dve zemlje“, a ja svaki put ponovio „jedna zemlja i jedna autonomna pokrajina“, onda vidite da je neko d ošao ne da razgovara već da misli da postoji mogućnost za neku snažniju ucenu da se prihvati što je njhov interes. Tada se osmehnete i gurate dalje, borite se za interese svoje zemlje“, izjavio je Vučić za Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se plaši da neki, koji su došli na nastavak dijaloga, nisu razumeli teme sastanka, a to su bile nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, već su na direktan ili indirektan način govorili o priznanju Kosova.

Vučić je objasnio da su obe delegacije imale odvojene bilateralne sastanke sa EU, a potom zajednički sastanak.

Na konstataciju da je kosovski premijer Avdulah Hoti nakon sastanak izjavio da za nekoliko nedelja očekuje pravno obavezujući sporazum i pitanje da li je o tome razgovarano, Vučić je kazao da naravno da nije.

– Kada bih rekao da je on dvadeset puta ponovio „dve zemlje“, a ja svaki put ponovio „jedna zemlja i jedna autonomna pokrajina“, onda vidite da je neko došao ne da razgovara već da misli da postoji mogućnost za neku snažniju ucenu da se prihvati što je njhov interes. Tada se osmehnete i gurate dalje, borite se za interese svoje zemlje.

Borili smo se, zaista, na iskren, otvoren, ozbiljan i odgovoran način za interese Srbije, rekao je Vučić. 

Na pitanje šta je na sastanku poručio prištinskoj strani, Vučić je rekao da to ne voli da radi, jer onda to nije dijalog, već prepričavanje za medije, pa će, kaže, svaki sledeći put svi razmišljati samo o onome što će reći na sastanku…

– Nije nam uvek lako, ali ko nas pita… To nam je posao, da se borimo za Srbiju. A, šta sam sve šlusao i čega sam se sve naslušao tokom osam godina, to pas maslom ne bi progutao – dodao je Vučić za TV Pink . Vučić je izjavio za beogradske medije da večerašnji razgovor u Briselu nije bio lak. – Razgovarali smo o dva ili tri pitanja koja smo dogovorili na prethodna dva samita. O nestalim osobama, o interno raseljenim licima i ekonomiji. Nestalih ima 1643 ili 1644, zavisi od evidencije, od toga je 540 Srba i nealbanaca. Mi smo rekli da Srbija nikad neće da štiti bilo koga i da je važno da svako bude sahranjen. Mi smo spremni zajedno sa njima da odemo na svako mesto gde oni kažu da se nalazi nečije telo, ali to pravo želimo i mi da imamo. Do sada nismo imali pristupa više lokacija za koja tvrdimo da se nalaze tela. Oni su tražili da se otvore arhive državne bezbesnosti, mi smo tražili da se otvore arhive takozvane OVK, a oni su na to reagovali kao da smo tražili da naselimo prostor na Merkuru ili Veneri – rekao je predsednik Srbije. Što se tiče raseljenih lica, on je naglasio da se nada se da će uspeti da se pronađe rešenje. – Nadam se da će ljudi koji žele da se vrate imati obezbeđenu punu sigurnost. Treća stavka o kojoj smo razgovarali je pitanje ekonomije, neki su došli da razgovaraju o ratnoj odšteti, ali rekao sam da ne možemo o tome da razgovaramo. Rekao sam da nađemo način, da napravimo trgovinski sporazum koji odgovara i jednima i drugima, mi imamo šta da ponudimo Prištini, nadam se da će oni nama imati u budućnosti šta da ponude, ali da to učinimo na takav način i uz takav sporazum da mi njih ne priznajemo kao državu – objasnio je predsednik. On dodaje da se ne pregovara samo sa Prištinom. – Mi ovde ne pregovaramo samo sa Prištinom, već i sa Briselom, zemljama EU, SAD. Od srede će ovde biti naši eksperti koji su se dobro pripremili za sastanak, a od septembra će na red doći pitanje imovine. Ja se nadam da će i pitanje ZSO doći na red, ali videćemo kada. Ja sam tražio da se o tome već razgovara u septembru. Oni drugačije to žele da nazovu, ali ne može se pobeći od onoga što je već ranije dogovoreno – rekao je Vučić.. Ističe da Srbija mora da učestvuje u dijalogu, kako ne bi bila izolovana od sveta.

– Mi bismo se izolovali u celom svetu da ne učestvujemo. Nije nam prijatno ili lepo i istina je da imam Pavlovljev refleks kada dolazim ovde. Nije mi lepo da slušam nebuloze o tome kako su oni samo žrtve, a mi smo zlikovci. Ipak, moramo da se borimo, da budemo snažni i jaki i da budemo fer i trudimo se da rešavamo probleme. Moraćemo sa Albancima da živimo i stoga moramo da rešavamo probleme što pre. Ipak, očigledno je da su razlike prevelike. Jedno je taktika, a drugo strategija, a dugoročno rešenje je teško pitanje, dok bi oni da to reše preko noći, tako što će nas naterati da priznamo sve – rekao je predsednik za pink.rs

Categories: Društvo

Leave a Reply