Društvo

Predsednik Vučić obišao radove na izgradnji Instituta „Dedinje 2“: Podižemo kardiovaskularnog giganta, bićemo stub u regionu – Institut će biti završen do kraja juna sledeće godine

Predsednik Vučić je, nakon obilaska radova na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2“, ocenio da bi kardiovaskularni gigant, koji treba da bude stub u regionu, mogao da bude otvoren do Vidovdana iduće godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2“ u Beogradu.

Radovi na projektu vredni su više od 40 miliona evra i trebalo bi da budu završeni sledeće godine. Novoizgrađeni deo imaće oko 14.000 kvadratnih metara prostora i kapacitet od oko 1.000 kreveta.

Obilasku te zdravstvene ustanove, pored predsednika prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Insituta Milovan Bojić. Bojić rekao da je sada Institut akreditovan kao naučna ustanova, na čemu mu je predsednik čestitao.

Kako je rekao, povećaće se znatno kapacitet ustanove, između ostalog povećaće se broj postelja na intenzivnoj nezu, u koronarnoj jedinici…

Takođe, Bojić je naveo da je na Institutu Dedinje prošle godine obavljeno 2.548 velikih operacija na srcu, po čemu su, kaže, pretekli centre u Nemačkoj, Velikoj Britaniji… 1.800 velikih vaskularnih operacija, kao i 7.000 invazivnih dijagnostika  Vučić je upitao koliko će oprema koštati i dobio odgovor – 15 miliona evra. Ovo će, kako je Bojić objasnio, biti najveća i najopremljenija kardiovaskularna bolnica u Evropi i svetu. – Moći ćemo da lečimo i najteže kardiovaskularne slučajeve – objasnio je Bojić.

Ova bolnica će, kako kaže Vučič, biti gotova i pre roka – za godinu i po dana.

Bojić je rekao da će se sa garažom koju će Institut imati, dobiti funkcionalna institucija, a da će heliodrom omogućiti i dolazak iz vazduha. Bojić je Vučiću rekao da bi se trebalo raditi na nekom pristupu Institutu, ali i na izgradnji garaže.

– Ovo izgleda monumentalno i velelepno, samo da na vreme završimo – izjavio je predsednik. Vučić je izjavio da je srećan jer može da poseti Institut koji se gradi fantastičnom brzinom, a do kraja juna biće završen i biće najveća kardiovaskularna klinika u regionu. Vučić je rekao da je tokom pandemije ovde zbrinuto 460 infraktnih slučajeva.

– Ja sam srećan. Ogroman novac ulažemo, samo oprema košta 15 miliona evra… Hvala ljudima koji mnogo rade, i na vreme i pre vremena. Ovo je jedan fantastičan doprinos napretku srpskog zdravstva – kazao je predsednik novinarima.  Kaže da zdravstvo postaje važno i stoga je bitno imati kardiovaskularnog giganta koji će moći da prima i pacijente iz regiona.

– Raščićavamo teren i krećemo i u izgradnju dve kovid bolnice, renovinarmo bolnice, suočavamo se sa velikim problemom broja zaraženih, a danas će ih biti i više nego juče. U Beogradu i Novom Sadu stižu oboleli sa protesta – kaže Vučić. Vučić je rekao da imamo veliki broj teških bolesnika i dodao da ne može da razume ljude koji su toliko neodgovorni koji se bave svojim ličnostima, a ne zdravljem ljudi.

– Ne razumem da je i dalje mnogo neodgovornih koji se bave ličnim interesima, ali se nadam da ćemo pre kraja nedelje početi da smanjujemo broj zaraženih. Trebalo bi i da rezultati testova stižu brže i moramo da sve ubrzamo tako da rezultati stižu do 24 sata – kaže predsednik. U razgovorima smo, kaže, sa zemljom koja je završila vakcinu i koja vakcinu već daje svojim građanima, budući da je već testirana, pa se nada da ćemo imati vakcinu pre kraja godine Vučić kaže da je situacija u Srbiji lakša nego bilo gde u Evorpi, kada je reč o ekonomiji, ističe da zemlje sa 80-90 odsto javnog duga imaju dug preko 100-150 i on skače. U našoj zemlji je javni dug pod kontrolom – 57 odsto. Neće biti lako, ali će biti bolje u svim drugim evropskim zemljama – rekao je Vučić, apelujući da pobedimo koronom odgovornošću.

Ističe da postoji trend „opšte kuknjave“, ali da će Srbija podneti krizu lakše nego druge zemlje Evrope.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je imao razgovore a partijama Ištvana Pastora i Moamera Zukorlića, da je saslušao zahteve, želje, predloge, a da će se za desetak dana opet sastati sa njima i reći kome misli da poveri mandat. Pink.rs

Categories: Društvo

Leave a Reply