Društvo

Srbi sa Kosmeta poručili pred nastavak pregovora u Briselu: Vratite nam slobodu

Beograd i Prtiština će posle pauze duže od godinu dana ponovo sjesti za pregovarački sto 12. jula. Dijalog će početi uz prisustvo šefa evropske diplomatije Josepa Borela i izaslanika Evropske unije za dijalog, Miroslava Lajčaka, a kako je najvaljeno, radiće se na sveobuhvatnom sporazumu i normalizaciji odnosa.

Običnom Srbinu na Kosovu ove fraze znači malo, ako nema mira u svom domu i ne može da obrađuje svoju njivu, a djecu mora da pošalje u centralnu Srbiju i Beograd na školovanje i u potrazi za poslom.

Živojin Rakočević, novinar i publicista sa Kosova i Metohije kaže da bi sve bi bilo mnogo jasnije i realnije kada bi međunarodna zajednica, i sve zainteresovane strane u kosovskom čvoru uključujući i Albance, postavile Srbima južno od Ibra jedno sasvim jednostavno pitanje: imate li slobode?

„Ako u toj širokoj anketi odgovore da imaju slobode, onda je pitanje problema Kosova i Metohije riješeno, sukob Srba i Albanaca okončan, a svjetski moćnici neka onda brinu svoje velike brige i probleme. Biće, ipak da je sve suprotno od toga i da sve dolazi od neslobode u kojoj Srbi žive: kada će biti ravnopravni građani u društvu koje je gradio demokratksi svijet, kada će biti slobodni od straha, kada će prestati da paze kuda idu i osjećaju nesigurnost u kretanju, kada će im biti vraćena privatna imovina, kada će moći da žive izvan svojih geta u gradovima, kada će imati pravo donošenja odluka i pravo odlučivanja o sebi, kada će raditi u institucijama kao ljudi slobodnog mišljenja, kada će ostvariti pravo na upotrebu svoga jezika i pisma, zašto se napada, prisvaja i falsifikuje njihova kulturna i duhovna baština, od one pod zaštitom Uneska do malih spomenika i crkava na cijeloj teritoriji Kosova…“ samo su neka od pitanja koje je postavio.

Rakočević nastvlja dalje da postavlja pitanja: Zašto naša dokumenta ne važe, ko nam propisuje da živimo u tuđoj etničkoj slobodi, zašto nam se nameće potpuna obespravljenost? Kada ćemo imati policajce koji nisu etnička policija, sudije koji nisu čuvari nacionalnog albanskog mita? Kako izbjeći opštu asimilaciju i odustvo pravde?

„Srbi, dakle samo traže osnovna ljudska prava, ali im pitanje o slobodi niko ne postavlja u njemu se krije suština neuspješnog projekta koji se zove Kosovo*“, zaključak je Rakočevića.

Branimir Stojanović, bivši zamjenik premijera kosovskih* privremenih institucija, za Sputnjik kaže da vjeruje da bi se kroz realizaciju Zajednica srpskih opština (ZSO) dogovorene Briselskim sporazumom, Srbima posebno onim južno od Ibra omogućio normalan život, povratak i opstanak.

„Zajednica neće naravno riješiti sve probleme, ali bi bila novi instrument u rukama Srba i omogućila im da riješe probleme koji danas izgledaju nerješivo. Lokalnim samoupravama omogućilo bi se da koriste projekte, da raspolažu svojim budžetom, ali i resursima kojima raspolažu. Takođe, riješilo bi se i pitanje bezbjednosti koje je možda i najbitnije, jer bi smo preko ZSO dobili na neki način odriješene ruke da, uz pomoć savremene tehnologije za bezbjednost, video nadzora, brzog prijavljivanja napada – posebno u sredimama gdje ih ima malo, i gdje su svakodneno na udaru raznih napada, na neki način zaštitimo Srbe. Ako ništa, bar bismo imali dokaze o napadima čime bi smo smanjili broj izgovora kojima se služi kosovska* policija kako bi obrazložila svoju nesposobnost da zaštiti Srbe,“ kaže Stojanović.

„Postoje ozbiljni lobiji koji žele da Srbima samo zakomplikuju život kako bi ih natjerali da po što nižim cijenama prodaju svoja imanja i odu. Da li će se ZSO formirati zavisi od toga da li će međunarodna zajednica izvršiti dovoljno veliki pritisak na Prištinu. Do sada to nije bio slučaj, ali nadam se da će u Prištini shvatiti da postignuti dogovori moraju da se poštuju, da bi uopšte imali progres,“ zaključuje Stojanović.

Podsjećanja radi, na Kosovu i Metohiju u posljednje vrijeme ponovo su učestali napadi na Srbe posebno na Srbe povratnike. Paljene su im i pljačkane kuće, otimana stoka, kradena imovina, traktori, atomobili, novac…U posljednje vrijeme sve više ovakvih incidenta ima u Gračanici koja je bezmalo čisto etnički srpska sredina, i možda najveća enklava posle Sjevrene Mitrovice. Izvor: Sputnjik

Categories: Društvo

Leave a Reply