Hronika

Protest (nemiri) u Beogradu (foto)

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da je policija tokom sinoćnjeg proteska „krajnje uzdržano reagovala“, te da je oko 23 sata upotrebila hemijska sredstva.

Tokom sukoba huligana sa policijom, povređeno je najmanje 43 policajaca. Uhapšene 23 osobe zbog nereda, kaže Rebić. Zapaljeno pet policijskih vozila, a povređena su i tri konja.

Vladimir Rebić kaže da je bilans sinoćnjih protesta i nereda u Beogradu „izuzetno ozbiljan“ što se tiče policije. „Imali smo 43 povređena policijska službenika, verovatno je broj značajno veći jer se oni sa lakšim povredama nisu javljali. Imamo podatak o poređenih 17 demonstranata“, rekao je Rebić za Javni servis.

Privedena su 23 huligana, kaže Rebić navodeći da je među njima, koji se može označiti kao organizator upada u Skupštinu. Dodaje da je i bivši član Dveri takođe označen kao organizator upada. Demonstracije ispred Doma Narodne skupštine besnele su noćas skoro šest sati, u okršaju demonstranata i policije povrijeđeno je nekoliko desetina ljudi sa obe strane kojima je pomoć uglavnom ukazivana na VMA, a o stepenu obračuna svedoče i slike koje su Beograđani mogli da vide u jutarnjim satima. Jučerašnji protesti su višestruko opasni. Na ovaj način se vrši promocija direktnog političkog nasilja i daje mu se legitimitet. Napad na Skupštinu je napad na državu, a opasno je i sa stanovišta akutelne epidemije, rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković za TV Pink. Četiri spaljena automobila, od kojih jedna policijska “marica”, nalaze se na samom početku Tašmajdanskog parka, između zgrade Pošte i Crkve Svetog Marka Mnogi beograđani u čudu su prolazili ovog jutra pored njih, očigledno nesvesni šta se sve tu dešavalo samo pet-šest sati ranije. Na Trgu Nikole Pašića sve trenutno deluje manje-više normalno, ali se ispred zgrade Doma Narodne skupštine i dalje nalaze policijska vozila, kao i policijske snage za razbijanje demonstracija. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Hronika

Leave a Reply