Društvo

Australija zatvara državnu granicu prvi put nakon 100 godina

Granica između dve najnaseljenije države u Australiji biće zatvorena  od utorka na neodređeno vreme dok vlasti pokušavaju sprečiti širenje koronavirusa u Melbourneu.

Odluka objavljena u ponedeljak znači da će prvi put u 100 godina granica između australskih saveznih država Viktorije i Novog Južnog Walesa biti zatvorena. Zvaničnici su poslednji put blokirali kretanje između dve države 1919. godine za vreme španske pandemije gripa.

“To je pametan potez, pravi potez u ovom trenutku, s obzirom na značajne izazove s kojima se susrećemo u suzbijanju ovog virusa”, rekao je novinarima u Melbourneu premijer Viktorije Daniel Andrews.

Taj će potez verovatno biti udarac ekonomskom oporavku Australije, čija ekonomija je ušla u prvu recesiju u gotovo tri decenije.

Broj slučajeva COVID-19 u   Melbourneu, glavnom gradu države Viktorija,  porastao je poslednjih dana, što je prisililo vlasti da izdaju stroge naredbe o fizičkoj distanci u 30 predgrađa i stave devet stambenih višespratnica  u potpuno zatvaranje.

Država je prijavila 127 novih infekcija COVID-19, što je najveći jednodnevni skok od početka pandemije. Takođe je izvestila o dva smrtna slučaja, prvi put tokom više od dve sedmice, što je ukupan broj umrlih povećalo na 106, prenosi Reuters.

Premijer Novog Južnog Walesa  Gladys Berejiklian rekao je da nije odlučeno  kad će uslediti ponovo otvaranje granice, duž koje će vojska patrolirati kako bi sprečila ilegalne prelaske.

Državna granica vrlo je porozna, s 55 puteva, parkova i reka. Neka preduzeća svakodnevno rade na obe strane, radnici i školske dece svakodnevno putuju.

Australija je prošla bolje od mnogih zemalja u pandemiji koronavirusa, sa samo 8.500 slučajeva do sada, ali je epidemija u Melbournu bila znak za uzbunu.

Država je prijavila prosečno 109 slučajeva dnevno tokom protekle sedmice, u poređenju s prosekom od samo devet slučajeva dnevno tokom prve sedmice juna. (Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply