Društvo

Švajcarska od 20. jula ukida mere za ulazak građana iz 15 zemalja

Vlada Švajcarske je odlučila da od 20. jula, ne od 1. jula, kako je preporučila EU- ukine restriktivne mere za ulazak gradjana iz petnaest zemalja. Od tog datuma sa liste zemalja visokog rizika brišu se Alzir,Australija, Kanada, Juzna Koreja, Gruzija, Japan, Maroko,Crna Gora, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj. 

Od zemalja EU, koje nisu u Šengenskom sporazumu, dozvoljen je  ulazak građanima Bugarske, Kipra, Hrvatske, Irske i Rumunije.

Odlukom Vlade, građanima Kine ce biti dozvoljen ulazak kada ova zemlja bude uvela reciprocitet za švajcarske građane. 

Od ostalih balkanskih zemalja, odluka eksplicitno navodi zabranu ulaska iz Srbije, za koju je EU preporučila članicama da odobre ulazak njenih građana. 

Za sve one iz Srbije, Severne Makedonije i Kosova koji žive u Švajcarskoj, a žele posetiti svoju zemlju, predviđen je obavezni karantin od deset dana. Prema saopštenju iz Ministarstva pravda i policije, građani BiH, poslije 20. jula, verovatno će moći ulaziti u Švajcarsku iz određenih motiva.

Lista zemalja koje su pod restrikcijom menjaće se zavisno od situacije sa pandemijom u tim zemljama. 

Ovom odlukom Vlade Švajcarske, utvrđeno je, od 6. jula, obavezno nošenje maski u javnom prevozu i na žičarama. Izvor: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply