Društvo

LESKOVAC: Gradonačelnik u poseti proizvodnim kompanijama u Nomanici i Donjem Krajincu

Gradonacelnik Leskovca dr sci med Goran Cvetanovic, sa grupom najblizih saradnik postio je danas kompaniju Vini u Nomanici I domacinstvo Ivice Kostica iz Donjeg Krajinca jednog od najvecih proizvodjaca ranog povrca. SZR Vin je firma koja je za kratko vreme postala sinonim kvaliteta u proizvodnji trpezarijskih stolova i stolica. Kako je kazao gradonačelnik Goran Cvetanović porodične firme su budućnost razvoja, a podrška grada njima ključ uspeha. Ova firma je pokazala i društvenu odgovornost i solidarnost kada je u jeku pandemije kovida 19 uplatila gradu 100.000 dinara.

Cvetanović je dodao da ovo nije prva donacija ove firme jer je ona i Sigurnoj kući i Crkvi u Kumarevu donirala nameštaj. U firmi je zaposleno 26 radnika , a prihodi se iz godine u godinu uvećavaju. Inače firma je osnovana 2005. godine.

Vlasnik Firme Nenada Nastića svoje proizvode plasira na tržište svih bivših Republika Jugoslavije, a kvalitet je garancija njenog uspeha jer se proizvede 24.000 proizvodenih jedinica.

Firma je nekoliko puta koristla kreditne linije države i primer je dobre prakse kada je namensko trošenje u pitanju, što dokazuje stalno proširenje proizvodnih kapaciteta. Ovo gazdinstvo je primer svima da se rad i trud uvek isplati, kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović koji je posetio porodicu kostic iz Donjeg Krajinca koji vazi za poznate proizvodjace povrca. Ova vredna porodica cele godine uzgaja paradajiz i krastavac na dva  i po hektara obradive površine ,a poseduje i svoj rasadnik.Povrće se uzgaja od januara do aprila u plastenicima koji imaju svoj sistem grejanja u šta je uloženo preko 70.000 evra.Pored ove plasteničke proizvodnje Kostići na otvorenom na površini od jednog i po hektara uzgajaju i papriku i kupus.

Ivica Kostić sa svoja dva sina koji su mladi i obrazovani ljudi opredelio se je za poljoprivrednu proizvodnju ranog povrća, a kako sam kaže veliku pomoć ima i zahvaljujući subvencijama grada i države. Prouzvodi iz ove fabrike na otvorenom izvoze se u sve zemlje regiona.

Categories: Društvo

Leave a Reply