Sport

Košarkaški savez BiH privremeno prekinuo Ligu 12

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine privremeno je prekinuo najviši rang takmičenja u BiH – Ligu 12.

Savez je doneo ovu odluku zbog kršenja propozicija i narušavanja kalendara i regularnosti takmičenja Prvenstva BiH u ovoj sezoni. Generalni sekretar KSBiH Amer Čolan poništio je nominaciju 14. kola Lige 12 između Igokee i Spars Realwaya, kao i svih nominacija 15. kola.

Kako je kazao Feni, ove odluke će biti na snazi do okončanja sastanka i donošenja zaključka Upravnog odbora KS BiH.

Utakmica Igokea – Spars Realway je trebala biti odigrana prošlog vikenda, ali je prolongirana za utorak na zahtev Igokee zbog odigravanja meča ABA lige. Propozicije takmičenja jasno govore da u slučaju odgađanja utakmice klubovi moraju dogovoriti novi termin odigravanja meča.

To ovoga puta nije urađeno, zbog čega su Sparsi najavili da neće otputovati na utakmicu. Predstavnici sarajevskog kluba kao razlog su naveli igranje bitne utakmice u okviru ABA lige 2, koju će igrati u četvrtak protiv Splita.

Čolan je juče Feni objasnio da je poništio nominaciju za ovaj meč, jer komesar takmičenja Siniša Jakovljević nije postupio u skladu s propisima pri određivanju novog termina.

“Tražio sam da se nominacija stornira, jer se klubovi nisu dogovorili po propozicijama, a komesar ne može samovoljno doneti odluku kada se meč igra. Mora se poštovati kalendar takmičenja i propozicije. Upravni odbor KS BiH tumači propozicije i uskoro bi trebao doneti odluku, ali dva člana UO-a su iz Igokee i ako oni ne glasaju odluke neće biti”, objasnio je Čolan.

U saopštenju koje je Čolan danas poslao klubovima podseća da na je na osnovu člana 33. Statuta Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH na 22. sednici, održanoj 27. avgusta 2019. godine, donio Odluku u kojoj se navodi da nadležnost nad komesarom takmičenja u sezoni 2019./2010. ima kancelarija KS BiH.

O nastavku takmičenja Prvenstva BiH Lige 12, kao i nominacijama za navedene utakmice, kancelarija KS BiH dostaviće obaveštenje nakon što UO KS BiH donese odluku i otkloni nejasnoće.(Fena)novasloboda

Categories: Sport

Leave a Reply