Društvo

NAUKA: Kinezi stvorili hibrid majmuna i svinje

U Kini su stvoreni prvi hibridi svinje i majmuna, ali nisu preživeli duže od sedam dana, saopštili su tamošnji naučnici.

“Ovo je prvi put da su uspešno stvorene himere majmuna i svinje”, rekao je Tang Hai iz državne laboratorije za matične ćelije i reproduktivnu biologiju u Pekingu.

Naučnici tvrde da su ovo učinili kako bi našli način da uzgoje ljudske organe u životinjama, kako bi se mogli transplantovati.

Ove kreature, prasići koji su imali genetski materijal makaki majmuna u srcu, jetri, slezeni, plućima i koži, bili su “normalni” nakon rođenja.  U embrione prasića, stare pet dana, ubačene su matične ćelije majmuna koje su u sebi imali fluorescentni protein, kako bi istraživači mogli vidjeti gdje su ćelije završile u tielu. 

Još uvijek nije poznato zašto su himere uginule, ali naučnici tvrde da je uginulo i osam drugih prasića iz istih okota, koji u sebi nisu imali majmunske ćelije, te smatraju da je problem u procesu oplodnje, a ne u himerizmu.

Ipak, istraživanje je naišlo na negodovanje pojedinih naučnika, koji nisu pobornici stvaranja himera – iz etičkih razloga.

Neurolog Daglas Munoz iz “Queen” Univerziteta u Kingstonu (Kanada) saopštio je da ga ovakvi eksperimenti plaše.

“To što smo počeli da manipulišemo životnim funkcijama na ovaj način, a da u potpunosti ne znamo kako to isključiti ili zaustaviti ako nešto pođe po zlu, zaista me plaši”, rekao je on.

Ipak, Kinezi nemaju nameru da stanu, prenosi ‘’krupljani.ba’’U julu su predložili da stvaraju majmune s “ljudskim” mozgom, kako bi bolje proučavali bolesti kao što je Alchajmerova.

Treba dodati i da su Amerikanci napravili hibrid čoveka i svinje u San Dijegu, pre dve godine. Ovo stvorenje živjelo je 28 dana. Izvor-foto: krupljani, Agencije i portali,BuT 

Categories: Društvo

Leave a Reply