Društvo

OPREZ: Šest novih slučajeva ospica u Sloveniji

Šest novih slučajeva obolelih od ospica zabeleženo je u Sloveniji na području Ljubljane i Škofje Loke, grada 30. ak kilometara severoistočno od prestonice, objavljeno je u četvrtak u Ljubljani.

Kako je objavila Slovenska televizija, bolest je najpre potvrđena kod Slovenca koji je pre izbijanja simptoma boravio u Belgiji, a od njega se je, prema dosadašnjim podacima, zarazilo pet odraslih osoba, koje su s njim bile u dodiru, među kojima i osoba koja je prethodno bila vakcinisana s dve doze vakcine, ali očito nije stekla potreban imunitet.

Niko od oboljelih nije hospitalizovan niti ima dodatne komplikacije, a zdravstvene vlasti upozoravaju da bi se bolest još mogla pojaviti kod osoba koje su s obolelima bile u kontaktu, pa pozivaju na oprez i savetuju da se oni koji primete prve simptome odmah jave lekaru, prenosi Hina.

“Za sada smo potvrdili šest slučajeva,  ali bi mogao oboleti još poneko ko je s njima bio u kontaktu. One za koje smo utvrdili da su kontaktirali s obolelima, a nisu vakcinisani pozivamo da se vakcinišu, a u slučaju pojave znakova ospica da telefonski konsultuju svog lekara i ne odlaze u ambulante, jer se bolest tako širi, kazala je za RTV Slovenija Marta Grgič Vitek iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje.(Fena)Novasloboda,BuT

Categories: Društvo

Оставите одговор