Društvo

AKCIJE: Lastiši i žmurke umesto telefona

„Lastiš i žmurke park“ na Zvezdari otvoren je pre oko mesec dana, sa idejom da podseti nove generacije na igre koje su igrali njihovi roditelji. Ovakvo mesto za okupljanje prava je stvar za mališane sa Zvezdare, smatra jedan od idejnih tvoraca ovog parka Zoran Kesić.

„Park radi punom snagom, sada se ne može videti jer je prohladno, duva vetar, a i deca su pobegla kada su me videla, jer tako delujem na decu. Vidim po mojim mališanima i njihovim drugarima iz vrtića, svakog vikenda traže da dođu u ‘Lastiš i žmurke park’ da igraju lastiš i žmurke. Ja ne znam da l’ su oni čuli nekad pre za lastiš i žmurke, ali od kad su shvatili da postoji mogućnost da se igraju neke igre mimo onih telefona, čuda i aplikacija, oni prosto hrle ovamo. Osećam se kao Kolumbo koji je otkrio Ameriku, jer sam deci ponudio nešto što nisu ni znali – da igraju te divne stare igre. Kada je lepo vreme, idu klikeri na sve strane, viče se ’pu za mene’, ćorave bake“.

Kesić kaže da je ovaj park na Zvezdari podstakao mnoge gradove u našoj zemlji da naprave slične parkove.

„Inspirisali smo mnoge i sada se rađaju plagijati. Plagijat je sada popularan u našem društvu. Naš je originalan Lastiš i žmurke park, a primetio sam trend da svuda po Srbiji niču Klikeri i lastiš park, Ćorave bake i žmurke park, kao i Janjine i lastiš park i Ledenog čike žmurke park, što su plagijati našeg originalnog, autentičnog parka. Sa ovog mesta poručujem: samo je jedan Lastiši i žmurke park!“, kroz šalu priča Kesić i dodaje da ovakvih parkova treba da bude što više, ali i da je ohrabrujuće saznanje da je samoinicijativom moguće pokrenuti neke stvari, odnosno da se iz ideje, uz minimalna ulaganja, može izroditi nešto lepo.

Ovakva mesta za decu naročito su bitna jer se njihovo slobodno vreme uglavnom svodi na igranje igrica ili gledanje različitih video-sadržaja na internetu.

„Vrlo je bitno decu makar malo skloniti od telefona, da bih ja mogao da uzmem moj telefon. Ne sklanjam ih ja sa njihovih telefona, jer oni su mali i nemaju svoje telefone, imaju moje telefone. Evo ti, idi igraj žmurke, na čistom vazduhu, u parku“, poručuje Kesić. Izvor-Foto: MRCN 

Categories: Društvo

Leave a Reply