Društvo

NAŠE NARAVI: Dobila diplomu u BiH pre nego je škola osnovana!? Šefica sa diplomom škole koja ne postoji?

Nedavno je hrvatska komora medicinskih sestara pronašla je dosad 50-ak sumnjivih diploma medicinskih sestara čiju verodostojnost proveravaju pod sumnjom da su kupljene ili stečene na drugi način bez stvarnog obrazovanja, pišu 24 sata.

U Komori su neslužbeno potvrdili da imaju i osnovanu sumnju da mnogi iz Društva medicinskih sestara i tehničkog osoblja u bolnicama, nisu završili prekvalifikaciju za medicinsku sestru u Srednjoj školi Travnik u Bosni i Hercegovini za koju imaju diplomu. A i diplome većine drugih sestara koje su pod sumnjom dolaze iz raznih škola u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Redom su izdavane tokom 90-ih.

Primera radi, jedna od medicinskih sestara upisala je prekvalifikaciju u školi u BiH godinu dana pre nego što je škola koja je navodno izdala diplomu i osnovana. U drugom slučaju, majka i sin su istovremeno, u istoj školi, po brzinskom postupku izdejstvovali diplome. U nekim mestima na jug Srbije ima diploma škole koje nikada nisu postojale. Zanimljivo da su neke šefice s tim diplomama.

Na temelju ove provere Komora je dosad za dva slučaja utvrdila postojanje osnovane sumnje u verodostojnost diplome te su one prosleđene Ministarstvu nauke i obrazovanja na proveru zakonske utemeljenosti rešenja o nostrifikaciji diploma. Iz odgovora Ministarstva proizlazi da su oni samo proveravali je li rešenje o nostrifikaciji koje su izdali verodostojno. Kako su objasnili, službenik je pregledao dokumente i utvrdio da postoje diplome iz Srednje škole Travnik te ostali potrebni dokumenti. Utvrdjivanje ispravnosti se nastavlja, saopštili su našem lutajućem reporter zvaničnici. Izvor-foto: Agencije i portali,BuT

Categories: Društvo

Оставите одговор