Društvo

Jeo samo pomfrit i čips : Oslepeo je, izgubio minerale u kostima, kod lekara stigao ekstremno neuhranjen…

Britanski tinejdžer oslepeo je nakon što se godinama hranio gotovo isključivo čipsom i pomfritom. Ovaj neverojatni slučaj podstakao je eksperte da upozore na opasnosti jednolične i nezdrave prehrane. 

 Oftalmolozi u Bristolu utvrdili su da je mladiću vid propao do slepoće, javlja BBC.

Jeo čips, pomfrit, beli hleb i ponekad šunku

 Još otkad je završio osnovnu školu, ovaj mladić je jeo samo pomfrit, Pringles čips i beli hleb, a tek povremeno i krišku šunke ili kobasicu. Voće i povrće nije uopšte jeo.

 Još kad je imao 14 godina otišao je lekaru jer se osećao umorno i loše. Tada mu je dijagnostifikovan nedostatak vitamina B12, zbog čega mu je lekar propisao vitaminske suplemente, ali dečak ih nije redovno uzimao i nije popravio svoju isključivo nezdravu dijetu. 

 Tri godine kasnije, odveden je u očnu bolnicu u Bristolu zbog progresivnog gubitka vida. 

Ima slepe pege usred vidnog polja

 “Imao je slepe pege ravno u sredini svog vidnog polja. To znači da ne može voziti i da mu je vrlo teško čitati, gledati televiziju ili razlikovati lica. Ipak, može hodati sam jer ima periferni vid”, objasnila je doktorka Denize Atan koja je s kolegama lečila mladića. 

 Lekari su proverili njegovu količinu vitamina i utvrdili da ima nisku količinu vitamina B12, kao i nekih drugih bitnih vitamina i minerala: bakra, selena i vitamina D.

 Pacijent nije bio ni debeo ni premršav, ali je bio ekstremno neuhranjen zbog svog poremećaja prehrane koji se u stručnoj terminologiji zove izbegavajuće-restriktivni poremećaj prehrane. 

 “Izgubio je minerale u kostima, što je zaista bilo šokantno za dječaka njegove uzrasta”, dodala je dr. Atan.

Nutritivna optička neuropatija

 Zašto je ovaj mladi Britanac jeo sam pomfrit i čips? “Objasnio je to kao averziju prema određenim teksturama hrane koje zaista nije mogao tolerisati, tako da su čips i pomfrit ustvari bili jedina vrsta hrane koju je hteo i za koju je mislio da je može jesti”, rekla je dr. Atan.

 Nutritivna optička neuropatija – dijagnoza koju ima mladić – može se lečiti ako se rano otkrije. Međutim, ako se predugo čeka, dolazi do odumiranja živčanih vlakana u očnom živcu i oštećenje postaje trajno. 

 Dr. Atan kaže da su slučajevi poput ovog na svu sreću retki, ali da roditelji moraju biti svesni moguće štete koju može prouzrokovati izbirljivost kada je reč o hrani i potražiti stručnu pomoć. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Оставите одговор