Društvo

VLASOTINCE: Gimnazijalci ‘’Stevana Jakovljevića’’proslavili pedeset godina od mature

Posle tačno 50 godina još jednom je profesor Luka Krstić stao pred svoje đake, kojima je poslednji čas razrednog starešine održao kao maturantima 1969. godine. Pre pola veka to je bio čas pouka o životu koji se otvara pred svršenim gimnazijalcima, ovoga puta to je bio osvrt na sve ono što se dogodilo između ova dva časa koja deli vreme dugo tačno pet decenija.

U subotu, 8. juna okupili su se bivši vlasotinački gimnazijalci da proslave pedeset godina mature. Susret četvrte generacije Gimnazije u Vlasotincu tog lepog dana bio je ispunjen i radošću zbog ponovog viđenja i tugom što neki od njih nisu više među živima. Bilo je smeha i suza radosnica, prisećanja na najlepše dane mladosti, otkrivanja po koje anegdote iz školskih klupa, prelistavanje požutelih albuma sa fotografijama, slikanja za neke nove uspomene. 

Dva odeljenja jezičkog i jedno odeljenje matematičkog smera u jednoj učionici. Pred đacima njihov razredni starešina profesor Luka Krstić, stariji od njih tek koju godinu. Ovoga puta ima malo teži zadatak da utiša okupljene koje je ponela radost ovog susreta.

U ime Gimnazije „Stevan Jakovljević“ slavljenike je pozdravio profesor i doskorašnji direktor škole Živan Šušulić. Minutom ćutanja odali su počast svojim prerano preminulim drugovima i profesorima. Među bivšim đacima ove škole profesor univerziteta Miroslav Nikolić, mnogo prosvetara koji su radili u osnovnim i srednjim školama, lekara, sudija, advokata, ekonomista, radnika, zanatlija, a ponajviše diplomiranih pravnika. Spaja ih jedno vreme, slični snovi i ideali, slične moralne vrednosti koje su obeležile njihovo odrastanje, mladost i rad. Sada, na kraju svojih karijera, su pred novim životnim putem kojim se ide malo sporije, mudrije, promišljenije, sa više iskustva i mudrosti. To vreme donosi nove radosti i nove izazove.

Categories: Društvo

Оставите одговор